A komédiásból elnök lett Ukrajnában: Zelenszkij nagy fölénnyel nyert

Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját, Porosenko elnök elismerte vereségét — közölte az MTI.

A szavazók több mint 70 százaléka a politikailag tapasztalatlan egykori humorista jelöltet támogatta a vasárnapi választásokon. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.

„Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek”

Fotó: MTI

— fogalmazott Zelenszkij a Facebookon közölt videójában, amelyben családja és szerettei mellett szinte mindenkinek hálát mondott az elmúlt hónapok kampányában nyújtott segítségéért. Hozzátette:

„Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem”.

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett, és közölte: „Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom”. Ugyanakkor azt is elmondta, a politikai életből nem kíván távozni.

Porosenko közölte: csapata kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.