Ötven dzsihadista-gyereket vitt haza Oroszország

Több mint 50 orosz gyereket vitt haza Oroszország az elmúlt öt hónapban Szíriából és Irakból. A fiatalokat az Iszlám Államhoz csatlakozó oroszok vitték magukkal a térségbe.

Orosz állampolgársággal rendelkező több mint ötven gyermeket hoztak vissza hazájába 2018 decembere óta Szíriából és Irakból – közölte Anna Kuznyecova, az orosz elnök gyermekjogi biztosa az ingusföldi fővárosban, Magaszban tett munkalátogatásán.

„Az (orosz) elnök utasítására rendszeres munkakapcsolatot építettünk ki az illetékes hatóságokkal. Már meg is volt néhány hazaszállítás, több mint ötven gyereket szállítottak vissza hazájába ennek a programnak a keretében. A gyerekek jelenleg iskolába járnak, s az egészségügy is segíti őket, állandó jelleggel felügyeljük, mi történik velük”

— számolt be Kuznyecova.

2018. december 30-án egy különjárattal harminc gyereket vittek Irakból Oroszországba. A kiskorúakat, akik korábban iraki börtönökben voltak elhelyezve, Anna Kuznyecova kísérte útjukon.

Az orosz gyermekjogi megbízott korábban elmondta, hogy a gyerekek hazajuttatását segítő tárcaközi bizottságnak 699 olyan orosz állampolgársággal rendelkező fiatalról van tudomása, akiket a szüleik vittek ki magukkal a Közel-Kelet konfliktusövezeteibe.

Az egykor kiterjedt területeket ellenőrző, mára katonai vereséget szenvedett Iszlám Állam terrorszervezet előszeretettel verbuvál tagokat Oroszország főként muszlimok által lakott régióiból.

Értesülések szerint eddig legkevesebb négyezer orosz állampolgár csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában és Irakban.