Kovászos kenyérrel kívánt boldog Pészahot a brit Munkáspárt

Szépíteni próbált az antiszemita botrányokról is ismert brit Munkáspárt, mégis a vicc tárgya lett a rosszul sikerült pészahi üdvözlete. A zsidó ünnep alatt tiltott, kelt tésztából készült étel, egy kenyér is szerepelt illusztrációként az üdvözletükön – írja a The Times of Israel. A Konzervatív párt üzenete sem volt hibátlan.

A Munkáspárt londoni csapata a Twitteren üdvözölte a Pészahot ünneplő zsidókat.

„Boldog Pészahot kíván mindenkinek a Munkáspárt”

— írták, és egy Dávid-csillaggal, egy borospohárral, valamint egy kenyérrel illusztrálták az üdvözletet, miközben aki kicsit is tájékozott ezzel az ünneppel kapcsolatban, az tudja, hogy a fő szabály a kelesztett ételek tilalma.

Brett Rosner on Twitter: „UK’s Labour Party is wishing Jews a happy Passover — the holiday where the observant aren’t allowed to eat leavened bread — by using a graphic of a bread loaf. pic.twitter.com/Uxfmo4ugFG / Twitter”

UK’s Labour Party is wishing Jews a happy Passover — the holiday where the observant aren’t allowed to eat leavened bread — by using a graphic of a bread loaf. pic.twitter.com/Uxfmo4ugFG

A félresikerült jókívánságot nem sokkal később leszedték a Twitterről, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy terjedni kezdjen és a vicc tárgyává váljon.

„Vajon melyik vezető politikai párt pészahi üdvözlete tartalmazott kenyeret?”

— tette fel élcelődve a kérdést a brit zsidó szervezeteket tömörítő Board of Deputies közkapcsolati igazgatója. Igen, talált, a Munkáspárté – adta meg maga a választ.

„Bárcsak mi zsidók is értenénk az iróniát, mert akkor észrevehetnénk, hogy mennyire ironikus volt a Munkáspárttól kenyeret kapni Pészahra. Köszi, hogy gondoltatok ránk”

– írta Sarah Ebner újságíró, utalva a pártelnök, Jeremy Corbyn korábbi kijelentésére, miszerint a brit cionisták nem értik az angol iróniát.

A Munkáspárt később új bejegyzést tett közzé.

The Labour Party on Twitter: „As Jewish people prepare for Passover, we’re wishing everyone in the Jewish community chag sameach. #Passover pic.twitter.com/qAu1oqYWTu / Twitter”

As Jewish people prepare for Passover, we’re wishing everyone in the Jewish community chag sameach. #Passover pic.twitter.com/qAu1oqYWTu

Ugyanakkor nem a Munkáspárt volt az egyetlen brit párt, amelyik hibázott a pészahi üdvözletében.

A Konzervatív Párt politikusának, londoni polgármesterjelöltjének, Shaun Bailey-nek sem volt tökéletes az üdvözlete, mert a héber szöveget nem jobbról balra tördelték az üdvözlőkártyáján.

https://twitter.com/vellstells/status/1118918798399148037

Később javították a hibát.