Koszovó hazaszállította száztíz állampolgárát Szíriából

Főként olyan nőket, akik követték dzsihadista férjüket a háborús zónába, valamint az ő gyerekeiket — közölte szombaton a koszovói igazságügyi miniszter.

Abelard Tahiri elmondta, szombat hajnalban landolt Pristinában az a repülőgép, amely hazaszállított 32 nőt, 74 gyereket, valamint négy egykori dzsihadista harcost Szíriából. A „fontos és érzékeny” műveletet a koszovói kormány az Egyesült Államok segítségével hajtotta végre — tette hozzá a miniszter.

A négy egykori harcost azonnal őrizetbe vették a koszovói hatóságok. A rendőrség azt közölte, hogy még harminc koszovói harcos van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és nyolc gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.

Ekrem Mustafa koszovói belügyminiszter szerint nagyjából háromszáz koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük hetvenen meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek hazájukba. Többségüket őrizetbe vették

— írt az MTI.

A hatóságok, hogy megakadályozzák állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba.