Ellentámadás Líbiában Haftar csapatai ellen

Légicsapásokkal is támadták a fővárost ostromló Haftar tábornok csapatait a Tripoliban székelő líbiai egységkormányhoz hű milíciák. A lázadók közleményükben azt írják, visszaszorítják a kormánycsapatokat.

A tripoli vezetéssel szövetséges fegyveres erők egyik szóvivője szerint az ellenoffenzíva a főváros déli részében indult, ahonnan szemtanúk a nap folyamán fokozott harccselekményekről és ágyúzásról számoltak be.

„Kora reggel kiadták a parancsot az előrenyomulásra és a térnyerésre”

— közölte a szóvivő.

Egy másik katonai forrás a kormánycsapatok kiterjedt támadásairól beszélt Vadi Rabi, Savani és Ájn Sara elővárosokban.

Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros, Tripoli – ellen.

fotó: EPA/STRINGER

A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormány által – szerinte – hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Miután az utóbbi napokban viszonylagos nyugalom uralkodott a fővárosban szombaton ismét rakéták és aknavetők zaját lehetett hallani.

A Tripolihoz hű fegyveres csoportok szerint Haftar erőinek állásai ellen hét légicsapást hajtottak végre a nap folyamán. A többi között bombázták a fővárostól mintegy száz kilométerre délnyugatra fekvő Garján városát is, amelyet Haftar erői ellenőriznek.

„A legrosszabb forgatókönyv valósult meg Líbiában”

Ismét fellángoltak a harcok, Tripolit is rakétatámadás érte. Egy szakértő szerint a másfél millió menekült többsége „Európa felé veheti az irányt.”

A Haftar tábornok vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) közleményében ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy „számos új állás” elfoglalásán fáradoznak a Tripoli körül húzódó frontvonalon, s mindeközben visszaszorítják a kormánycsapatokat.

Az észak-afrikai arab országban a kelet-líbiai tobruki ellenkormányhoz hű Halífa Haftar tábornok április 4-én a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen indította csapatait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentése szerint eddig legalább 220-an haltak meg és 1066-an sebesültek meg a több mint két hete tartó harcokban.