Egyéves fennállását ünnepli a siketek Chábád-központja Izraelben

A Tel-Avivhoz közeli Rison Lecionban élő közösséget a Kaliforniából Izraelbe vándorolt Jehosua Soudakoff rabbi irányítja, aki maga is siket.

„Minket egy különleges nyelv és kultúra fűz össze, nem pedig a földrajzi elhelyezkedés, vagy az életkor”

–magyarázza Soudakoff rabbi egy jeltolmács segítségével. A választás azért esett éppen Rison Lecionra, mert Izraelben ebben a városban él a legtöbb siket és halláskárosult. Ennek az az oka, hogy itt és a közeli Nesz Cionában működik két olyan általános és egy középiskola, mely e közösség speciális igényeit elégíti ki.

Soudakoff rabbi és felesége Chusim néven alapított vallásos közösséget. A név tórai eredetű: a midrás szerint Jáákov ősatyánk egyik unokája, Chusim ben Dán maga is siket volt. A történet szerint amikor Jáákov fiai a hevroni Máchpéla-barlanghoz értek apjuk holttestével, hogy megadják számára a végtisztességet, a gonosz Észáv (Ézsau) nem akarta beengedni őket. Jáákov fiai elkezdtek vele vitatkozni, Chusim azonban nem értette, hogy miről van szó, hiszen nem hallott. Csupán azt látta, hogy Észáv ellenkezése miatt nagyapját nem lehetett eltemetni. Nem tűrte a gyalázatot, és kardjával lefejezte Észávot.

További előnye a névválasztásnak, hogy a névadó Chusim ben Dán kezdőbetűi éppen a Chábád szót adják ki. A chusim szó héberül egyébként érzékeket jelent, ami szintén jól illeszkedik a közösség jellegéhez.

A rabbi és segítői az Izraelben működő, siketeknek fenntartott oktatási intézményeket látogatják, és a zsidóságról tanítanak a diákoknak.

A cikk folytatása a zsido.com oldalán olvasható.