Közvetlenül Pészah előtt felgyújtották Oroszország legnagyobb jesiváját

Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát – közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este.

A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy az incidens a judaizmus fő ünnepe, a Pészah előtt történt. A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek.

Lebegy elmondta, hogy a kóser hús hűtőkamrája égett le, onnan terjedt át a tűz oda, ahol a vendégek ültek, melynek környékére, feltehetőleg az elkövetők, horogkereszteket is pingáltak.

Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.

No Title

Reports from Moscow that the Torat Chaim Yeshiva was attacked last night by what seems to be neo-Nazis. Swastikas painted on the doors and the storehouse entirely burned, the yeshiva community’s precious kosher meat/food for Passover gone. pic.twitter.com/XpXJPRLdrC

Idén a Pészahot, a tavasz, a természet újjászületésének ünnepét, amikor az a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról is emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.