Közvetlenül Pészah előtt felgyújtották Oroszország legnagyobb jesiváját

Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát – közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este.

A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy az incidens a judaizmus fő ünnepe, a Pészah előtt történt. A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek.

Lebegy elmondta, hogy a kóser hús hűtőkamrája égett le, onnan terjedt át a tűz oda, ahol a vendégek ültek, melynek környékére, feltehetőleg az elkövetők, horogkereszteket is pingáltak.

Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.

Avital Chizhik-Goldschmidt on Twitter: „Reports from Moscow that the Torat Chaim Yeshiva was attacked last night by what seems to be neo-Nazis. Swastikas painted on the doors and the storehouse entirely burned, the yeshiva community’s precious kosher meat/food for Passover gone. pic.twitter.com/XpXJPRLdrC / Twitter”

Reports from Moscow that the Torat Chaim Yeshiva was attacked last night by what seems to be neo-Nazis. Swastikas painted on the doors and the storehouse entirely burned, the yeshiva community’s precious kosher meat/food for Passover gone. pic.twitter.com/XpXJPRLdrC

Idén a Pészahot, a tavasz, a természet újjászületésének ünnepét, amikor az a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról is emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.