Izrael beengedi húsvétra a keresztény palesztinokat Gázából

Izrael úgy döntött, hogy több száz engedélyt jóváhagy keresztény palesztinok számára, akik a Gázai övezetben laknak, hogy vasárnap meglátogathassák a szent helyeket Kelet-Jeruzsálemben, valamint Júdea és Szamária területén – írja a The Times of Israel.

„A biztonsági szervek ajánlását követve, a most következő húsvét alkalmából gázai keresztények százai látogathatják meg Júdea és Szamária területét, valamint Kelet-Jeruzsálemet”

— mondta egy izraeli tisztviselő a lapnak, névtelenséget kérve.

Az nem világos egyelőre, hogy már vasárnap előtt is beléphetnek-e, vagy csak aznap.

A legtöbb keresztény most vasárnap ünnepeli Jézus feltámadását, de az ortodox keresztények más naptár alapján számolnak, és ők április 28-án tartják ugyanezt. Sok gázai keresztény a görög ortodox egyházhoz tartozik, és később ünnepel.

Pontos számot nem közöltek az izraeli hatóságok a kiadott engedélyekről, illetve arról sem beszéltek, hogy az ünnepek végével hogyan történik a kiléptetésük.

Izrael komoly megszorításokat tart érvényben a ki- és belépéssel, valamint az áruforgalommal kapcsolatban a Gázai övezetben, hogy megakadályozza a fegyverszállítmányokat az ottani terrorcsoportoknak.

A Palesztin Hatóság tavalyi adatai szerint 1138 keresztény él az övezetben, többségük Gázában, és a legtöbb családnak élnek rokonaik Júdea és Szamária területén.

Elias al-Jalda, egy gázai keresztény aktivista szerint az izraeli hatóságoknak már napokkal korábban tájékoztatnia kellett volna az érintetteket, hogy mehetnek-e, vagy sem, mert egy ilyen utazásra több napig tart felkészülni. Még ha most azonnal megkapnák az engedélyt, már akkor is kevés az idejük az utazás megszervezésére – mondta az aktivista, aki megjegyezte, hogy az ortodox keresztényeknek lesz idejük felkészülni.

fotó:  EPA/ATEF SAFADI

Nagypénteken, Jeruzsálem óvárosában idén is sok száz katolikus keresztény zarándok járta végig hatalmas fakeresztekkel Jézus utolsó útját, a keresztutat, hogy a végén eljussanak a Szent sír-bazilikába, az utolsó négy stáció helyére, a Golgotához és a Szent Sírhoz.