Betiltotta a Hamász palesztin terroristákat dicsőítő focimeccsét Izrael

Nem lesz pénteken „alávaló gyilkosokat felmagasztaló” politikai töltetű sportrendezvény Jeruzsálemben, határozott Gilad Erdan izraeli belbiztonsági miniszter.

„Nem fogom engedélyezni azt, hogy fővárosunkban, Jeruzsálemben olyan rendezvényt szervezzenek, ahol terroristákat magasztalnak és Izrael szuverenitását sértik,”

— idézi a The Jerusalem Post a belbiztonsági minisztert, aki azonnali hatállyal elrendelte a Beit Tzafafa pályára meghirdetett, Hamász és a Palesztin Hatóság által szervezett és szponzorált esemény betiltását.

Erdan az elmúlt hónapokban több Palesztin Hatósághoz köthető épület és intézmény bezárását elrendelte Kelet-Jeruzsálemben, többek között egy emlékkonferenciát is Silwanban, ami Kelet-Jeruzsálem palesztinok általi elfoglalását promotálta.

A belbiztonsági miniszter kijelentette továbbá, hogy a focimeccs által dicsőített,

„Izraelben bebörtönzött terroristák alávaló gyilkosok, és az, hogy a Palesztin Hatóság és a Hamász dicsőíti őket, sokat elárul a valós szándékaikról,”

Foto: jamesmontague.com

A palesztinok hivatalosan április 17-én emlékeznek a politikai foglyaikra, és ezen a héten több eseményt is szerveztek különféle helyszíneken. A pénteki labdarúgó eseményről izraeli hatóságok úgy vélték, hogy azok nem mások mint Izrael szuverenitásának megkérdőjelezésére tett kísérletek.

Erdan miniszter azt hangsúlyozta az újságnak hogy titkosszolgálati jelentéseik szerint palesztin terrorszervezetek jelentős anyagi támogatással, kifinomult módszerekkel próbáltak rendezvényeket szervezni kelet-Jeruzsálemben azért, hogy ott a zsidó állam destabilizálásához szükséges nézeteket terjesszenek.

„A Palesztin Hatóság már régóta szofisztikált módszerekkel próbálja erősíteni jelenlétét Kelet-Jeruzsálemben. (…) A hírszerzés és a rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket a kísérleteket lenyomozza és megállítsa, és én is azon leszek, hogy megerősítsem Izrael szuverenitását Jeruzsálemben, megakadályozva bármi féle palesztin kísérletet arra, hogy városunkban megvethessék lábukat,”

— fogalmazott Gilad Erdan belbiztonsági miniszter.