30 év börtön a toulouse-i terrorista testvérének

Harminc évre súlyosbították az első franciaországi zsidó iskolát érintő dzsihadista merénylet elkövetője testvérének börtönbüntetését bűnrészességért.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát.

Bátyját, Abdelkader Meraht 2017 novemberben húsz év szabadságvesztésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt.

Az ítélet ellen a párizsi ügyészség súlyosbítást kérve fellebbezett. Most pedig jogerősen 30 évet kapott a férfi azután hogy a fellebbviteli bíróság csütörtök este kimondott ítéletében az ügyészségnek adott igazat, és nemcsak terrorista bűnszövetkezetben, hanem az emberölésekben is bűnrészesnek mondta ki a vádlottat – jelentette az MTI.

Az ügy hatalmas felháborodást keltett mind Franciaországban, mind pedig Izraelben. A merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

„Hogyan lehet valaki bűnrészes a legundorítóbb dologban a világon, és csak harminc évet kap azért? Érthetetlen. Az igazságszolgáltatás minden szakemberét meglepte ez az ítélet”

— mondta Eric Dupond-Moretti, a vádlott ügyvédje jelezve, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, mert szerintük a vádlott nem tekinthető bűnösnek az emberölésekben, miután nincs bizonyíték arra, hogy azokban részt vett.

Ez volt az első ítélet a Franciaországban 2012-ben kezdődött dzsihadista merényletek ügyében. Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó 2017-es elsőfokú perhez hasonlóan az ügyészség most is életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a most 36 éves francia-algériai állampolgárságú fővádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és akit az elkövető szellemi mentorának tartottak.

Az ügyészség precedensértékűnek tekinti az eljárást a további terrortámadások perei előtt, amelyekben az elmúlt években több mint 250-en vesztették életüket Franciaországban.