Horrorbaleset Madeirán, 29 halott

Huszonkilencre emelkedett a madeirai buszbaleset halálos áldozatainak száma. Közben az is kiderült, hogy minden áldozat német állampolgár.

António Costa portugál miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még az este folyamán részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.

„Rettenetes hír érkezett hozzánk Madeiráról. Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben”

– írta Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője Twitter-üzenetében.

A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.

A baleset helyi idő szerint fél hétkor történt. A buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant.

fotó: EPA/HOMEM GOUVEIA

A balesetnek korábban huszonnyolc sérültje volt, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Az újabb jelentések szerint az intenzív osztályon belehalt sérüléseibe az egyik német nő, így a halálos áldozatok száma 29-re emelkedett.

A Funchalban lévő kórházban így most 27 sebesült van, ketten az intenzív osztályon, 23-at még megfigyelés alatt tartanak, ketten pedig hamarosan távozhatnak.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz „viszonylag új” volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.

Áder János köztársaság elnök is részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak a német államfőnek írt táviratában.

„Megrendüléssel fogadtam a hírt a Madeira szigetén bekövetkezett tragikus autóbuszbalesetről, melyben számos német állampolgár vesztette életét”

– olvasható a Frank-Walter Steinmeiernek küldött részvéttáviratban, amelyben Áder János a baleset sérültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kíván.

Szijjártó Péter külügyminiszter is együttérzését fejezte ki a buszbaleset érintettjeinek. Azt mondta, reméli, a sérültek minél előbb felépülnek, és nem nő tovább a halálos áldozatok száma.

A 2017-es veronai balesetre utalva úgy fogalmazott, tudja, milyen fájdalommal jár egy ilyen buszbaleset.