Lebegő gyalogátkelőhelyekkel hozzák zavarba az izraeli autósokat

Az askeloni polgármester ezzel az innovatív lépéssel szeretné csökkenteni a zsidó államban túlságosan gyakran előforduló gyalogos gázolások számát.

A dél-izraeli Askelon vasárnap avatta fel az ország első háromdimenziós zebráját a városban. A földre festett fehér csíkok térbeli hasábok illúzióját keltik, önkéntelenül is megállásra késztetve az autósokat.

3D Crosswalk is Helping Slow Down Traffic

In Ísafjörður, a small town in the northwest of Iceland, a local environmental officer, inspired by similar attempts in New Delhi, suggested the idea of pain…

A dizájn arra lett tervezve, hogy jelentősen csökkentse a gázolások számát. Eredetileg egy 2016-os indiai street art installáció ihlette az ötletet, mely azóta a világ számos pontján felbukkant.

„Folyamatosan azon gondolkozunk, hogyan tudnánk még jobban javítani a közúti biztonságot. Hiszem, hogy ennek az innovatív megoldásnak a nyomán kevesebb balesetet, és kevesebb áldozatot fogunk látni a városban.”

— nyilatkozta Askelon polgármestere, Tomer Glam a Mááriv izraeli napilapnak.

A rendőrség adatai szerint a gyalogosokat érő balesetek majdnem kétharmadát a járművezetők viselkedésére lehet visszavezetni. Az izraeli Or Jarok (Zöld Fény) közúti biztonságért felelős szervezet szerint mindezek 79%-a a zebrán történik, melyeknek a fele emberi életet is követel.

כאן חדשות on Twitter: „לראשונה בישראל: מעבר חצייה תלת ממדי הותקן באשקלון ברחוב ההסתדרות בעיר. המעבר, העשוי חומר ייחודי ועמיד למשך שנים, נועד להתריע בפני נהגים והוא נראה למרחוק@pozailov1 (צילום: אלדד עובדיה) pic.twitter.com/vPplsBLMOB / Twitter”

לראשונה בישראל: מעבר חצייה תלת ממדי הותקן באשקלון ברחוב ההסתדרות בעיר. המעבר, העשוי חומר ייחודי ועמיד למשך שנים, נועד להתריע בפני נהגים והוא נראה למרחוק@pozailov1 (צילום: אלדד עובדיה) pic.twitter.com/vPplsBLMOB

Erez Kita, a szervezet igazgatója szerint a kereszteződések infrastruktúrája éppen ezért fejlesztésre szorul.

„Egyszerű és olcsó módszerekkel menthetünk életet.”

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, múlt hónapban Tel-Aviv hasonló megfontolásból másfajta jelzőrendszert telepített a zebrákhoz, hogy az okostelefonokkal közlekedők figyelmét megragadja, járdába épített LED világítás is jelzi, hogy szabad, vagy tilos áthaladni a kereszteződéseken.

Ez a találmány életeket menthet a zebrán

Járdába ágyazott LED-csíkok jelzik. szabad-e az átkelés.