Holokauszt emléknap: Cselekedve emlékezni

Az EMIH meghirdeti a Cselekvő Megemlékezés programját

A magyar kormányzat 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a legyen a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a magyarországi zsidóság gettókba hurcolása. Ezen a napon csapott át tömeges nyílt agresszióvá mindaz a verbális, babonás mély gyűlölet, amely annak előtte a tiszaeszlári vérvádnál vagy éppen a zsidó-törvények megalkotásánál ütötte fel a fejét. A sok megaláztatás után ezen a napon az emberpusztító német náci doktrínát követve fizikailag is elindult a magyar zsidóság megsemmisítése. A közel 600 000 ezer magyar áldozat a sokszor embertelen munkaszolgálat mellett, a halálmenetekben, haláltáborokban, tömeges kivégzésekben veszítették életüket. A budapesti gettó területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig – megalázás, rettegés, nélkülözés és maradandó sérülések árán – pár tízezer ember élte túl. Ezen a napon a közel 600 ezer lelket számláló virágzó magyar zsidó közösség elvesztésére, elveszejtésére emlékezünk.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) hite és meggyőződése, hogy a méltóságteljes megemlékezést aktív, építő cselekvés teheti tartalmassá és maradandóvá. A holokauszt magyarországi áldozataira való emlékezés úgy teljes, ha azokra emlékezve, akik cselekedve tettek közösségük, identitásuk és méltóságuk megőrzéséért, mi is cselekszünk a magyar zsidó közösség újjáépítésért, valamint azokra az életmentőkre emlékezve, akik emberek maradtak az embertelenségben, mi is cselekedve teszünk a honfitársaink megsegítéséért, életéért.

Áldott emlékű mesterünk, Menachem Schneersohn rabbi, a Lubavicsi Rebbe életének egyik legfontosabb üzenete volt, hogy „a tett a lényeg”. Az EMIH idén meghirdeti a Cselekvő Megemlékezés programját, amelynek keretében három esemény kerül megrendezésre. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az oktatás fontosságát kiemelve iskolai megemlékezésen vett részt április 15-én, ahol hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy ezen a napon a megemlékezés mellett fontos megünnepelnünk az embermentőket és azokat, akik utolsó leheletükig küzdöttek saját és szeretteik emberi méltóságáért. Egyházunk a tegnapi napon kegyeleti megemlékezés keretein belül botlatókövet helyezett el a Dohány utcában található Gettófal emlékműnél. Az EMIH folytatja a Hitközség a Közösségért programját, amelynek keretein belül több millió forint értékben juttat el tartós élelmiszercsomagokat vidéki rászoruló családoknak, hogy ezen karitatív tevékenységgel is emlékezzünk elődeink jótetteire.

Forrás: zsido.com