100 év után először avattak rabbit Marokkóban

A korábban bebörtönzött Josiáhu Pintot rabbit, marokkói zsidó bölcsek leszármazottját hivatalos ünnepség keretében iktatták be hivatalába; egy évszázada nem történt hasonló az országban — számolt be róla a The Jerusalem Post cikke alapján a Szombat.

Az eseményre a casablancai ősi Bét-El zsinagógában került sor vasárnap kormánytisztviselők, vezető katonai és rendőri vezetők jelenlétében. Pintót a királyt képviselő Serge Bardugo és a helyi kormányzó iktatta be hivatalába. Előbbi korábban idegenforgalmi miniszteri posztot töltött be, jelenleg pedig a marokkói zsidó hitközségek elnöke. Pinto lett a király által jóváhagyott legfelsőbb rabbinikus bíróság feje, a muszlim országokban az első a modern időkben.

מורנו ורבנו מוכתר לרב הראשי של מרוקו

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Bardugo megköszönte Josiáhu Pinto gáon rabbinak, hogy elvállalta a felelősségteljes hivatalt.

„Alig egy hónapja VI. Mohammed király nyilatkozta: »A világban kapaszkodókat keresünk, és a Marokkói Királyság nem szűnik meg az Ábrahám gyermekei között fennálló szeretet gyakorlatát folytatni, erősíteni a vonzalmat, amely egyesíti őket.« A zsinagógák, mecsetek és templomok szabad látogatása mindnyájunkat igazi partnerségre tanít.

— mondta a marokkói király képviselője, majd hozzátette:

„A Marokkói Királyság minden vallás hívőinek biztosítja a hagyományok fenntartásának lehetőségét.”

A marokkói előkelőségek övezte Pinto rabbi a szertartáson hagyományos fezt viselt; beszédében Istennek, családjának, a zsidó közösségnek és VI. Mohammed királynak mondott köszönetet.

A teljes cikk itt olvasható.