100 év után először avattak rabbit Marokkóban

A korábban bebörtönzött Josiáhu Pintot rabbit, marokkói zsidó bölcsek leszármazottját hivatalos ünnepség keretében iktatták be hivatalába; egy évszázada nem történt hasonló az országban — számolt be róla a The Jerusalem Post cikke alapján a Szombat.

Az eseményre a casablancai ősi Bét-El zsinagógában került sor vasárnap kormánytisztviselők, vezető katonai és rendőri vezetők jelenlétében. Pintót a királyt képviselő Serge Bardugo és a helyi kormányzó iktatta be hivatalába. Előbbi korábban idegenforgalmi miniszteri posztot töltött be, jelenleg pedig a marokkói zsidó hitközségek elnöke. Pinto lett a király által jóváhagyott legfelsőbb rabbinikus bíróság feje, a muszlim országokban az első a modern időkben.

Bardugo megköszönte Josiáhu Pinto gáon rabbinak, hogy elvállalta a felelősségteljes hivatalt.

„Alig egy hónapja VI. Mohammed király nyilatkozta: »A világban kapaszkodókat keresünk, és a Marokkói Királyság nem szűnik meg az Ábrahám gyermekei között fennálló szeretet gyakorlatát folytatni, erősíteni a vonzalmat, amely egyesíti őket.« A zsinagógák, mecsetek és templomok szabad látogatása mindnyájunkat igazi partnerségre tanít.

— mondta a marokkói király képviselője, majd hozzátette:

„A Marokkói Királyság minden vallás hívőinek biztosítja a hagyományok fenntartásának lehetőségét.”

A marokkói előkelőségek övezte Pinto rabbi a szertartáson hagyományos fezt viselt; beszédében Istennek, családjának, a zsidó közösségnek és VI. Mohammed királynak mondott köszönetet.

A teljes cikk itt olvasható.