Rekordszámú venezuelai menedékkérő érkezett Európába

Rekordszámú venezuelai menedékkérő érkezik az Európai Unióba, februárban már ők alkották a második legnagyobb csoportot a szíriai állampolgárok után – írta friss jelentésében az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).

Az ügynökség arról számolt be, hogy februárban 57 ezren kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban, ami magasabb az elmúlt évben tapasztalt havi átlagnál, ahogyan a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál is.

A kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a szíriaiak tették ki nagyjából 5400 fővel. Őket a venezuelaiak, az afgánok, az irániak és a nigériaiak követték. A súlyos válságba süllyedt dél-amerikai országból közel négyezren nyújtottak be menedékkérelmet februárban, az elsőfokú határozatra váró venezuelaiak száma ezzel mintegy 34 ezerre nőtt.

„Figyelemreméltó fejlemény, hogy a venezuelaiak több kérelmet adtak be, mint az afgánok”

– írta az EASO.

Más latin-amerikai országok esetében is jelentősen nőtt a menedékkérők száma. A kolumbiaiak száma például megháromszorozódott az egy évvel korábbihoz képest, így elérve az 1937-et.

A nicaraguaiak száma pedig a tavaly februári 9-ről 616-ra emelkedett. Viszonylag sokan érkeztek emellett Salvadorból, Hondurasból, Peruból, valamint Kubából is. Legtöbbjük Spanyolországban próbált menedéket keresni.