Notre Dame: Magyarország is segít

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

A miniszter szolidaritását fejezte ki Franciaországgal és a francia katolikus közösséggel, a tűzvészt pedig minden európai ember közös tragédiájának nevezte.

Magyarország – mint fogalmazott – nem tesz különbséget a világ keresztényei között, támogatja őket üldöztetés vagy természeti csapás esetén egyaránt, miként nemrég a templomokat romba döntő mexikói földrengés után is fölajánlotta a segítségét.

Baleset történhetett

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat. Emmanuel Macron francia elnök határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak – mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, az üszkös katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján.

„Abból indulunk ki, hogy baleset történt” – tette hozzá, rámutatva, hogy hosszú és összetett nyomozás elé néznek.

Notre Dame cathedral suffers extensive damage in massive blaze

Shock swept through Paris as the iconic Notre Dame Cathedral went up in flames Monday. The spire and roof collapsed as the fire raged. Over several hours, on…

Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták.

Heitz beszámolt róla, hogy öt vállalat munkásai és alkalmazottai dolgoztak a helyszínen, és elkezdték annak a tizenöt embernek a kihallgatását, akik előző nap jelen voltak az építkezésen.

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

„Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet” – nyilatkozott az igazgató a tévének. „Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt” – tette hozzá.