Macron: újjáépítjük a Notre Dame-ot

Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat — ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrális előtti téren újságíróknak.

„A legrosszabbat elkerültük, még ha a csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek”

— tette hozzá Emmanuel Macron.

Mint mondta, a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

„A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma”

— fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök az újságíróknak a még lángoló épület előtt.

„A Notre Dame ég, és tudom, milyen fájdalmat érez sok francia. Ma éjjel azonban a reményről is szeretnék beszélni”

— mondta.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

„Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük. Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni”

— mondta Macron.

A francia elnök valódi tragédiának nevezte a tüzet, köszönetet mondott a tűzoltó szolgálatoknak, amelyek folytatják a harcot a lángokkal, egyben dicsérte szakértelmüket.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és amint arról a Neokohn is tudósított, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, és akkor azt közölték: sikerült megmenteni a székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

Tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyházban

Az épület tetőszerkezete teljesen beomlott, a katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta a mára tervezett televíziós beszédét.