Emlékezés és politikai sárdobálás a holokauszt emléknapján

A kormánypártok és az ellenzék is elítélte az antiszemitizmust, és megemlékezett a vészkorszak zsidó áldozatairól. Ugyanakkor mindkét oldal a másikat vádolta meg gyűlöletkeltő, illetve a zsidó közösséget veszélyeztető magatartásssal. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

„Emlékeznünk kell arra, hogy az antiszemitizmus Európa és Magyarország egyik legtragikusabb korszakához és több millió ember halálához vezetett. Ezért történelmi bűnt követnek el azok, akik antiszemita bevándorlók tömegeit engedik Európába és azok is, akik a hatalom reményében képesek összeborulni az antiszemita, szélsőséges politikai erőkkel” – írta közleményében a Fidesz.

A kormánypárt szerint elfogadhatatlan bátorítani az antiszemitizmust Európában és Magyarországon is.

A Fidesz tisztelettel adózik a holokauszt magyarországi áldozatai előtt – áll a közleményben, amelyben felidézik: az emléknap bevezetéséről 2000-ben döntöttek az Országgyűlésben, hogy egyetlen nemzedék se felejtse el a holokausztot.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján újra ki kell mondani: minden erőnkkel meg kell óvni szabadságunkat és az egyén méltóságát – írta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kedden közleményében.

A kisebbik kormánypárt kiemelte: mély fájdalommal emlékeznek azokra az időkre, amikor zsidó honfitársainkat üldözték, megalázták és sokukat elpusztították. Sok évtized elmúlt már a holokauszt óta, a sebeket azonban máig hordozzák az érintettek és családjaik, közösségeik.

Mint írták, megálljt kell parancsolni a diktatúráknak és óvni kell közösségeinket és hazánkat.

Hozzátették: ugyanakkor ilyenkor fel kell idézni azok önzetlen segítségét is, akik a hitükből fakadó normák hívására odaálltak a bajba jutottak mellé az üldöztetés idején. Az emlékezés nemcsak az áldozatok előtti főhajtás, hanem az egész társadalom számára felszólítás az együttérzésre és az egymásért való felelősségvállalásra – hangsúlyozták.

A kormány nemet mond az antiszemitizmusra, elítél minden antiszemita cselekedetet – mondta az igazságügyi miniszter

a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott központi megemlékezésen kedden Budapesten.

Trócsányi László kiemelte: a holokauszt az egész magyar társadalmat érintette; az emlékezés a jelennek, és még inkább a jövőnek szól. Emlékezni kell, hogy ezt a bűnt az emberiség soha többé ne kövesse el – fűzte hozzá.

A holokauszt minden jóakaratú ember fájdalma, nem történhetett volna meg, ha mindenki ellenáll – hangoztatta a miniszter, megjegyezve: „nem a gázkamrákkal kezdődött”.

Fáklyás felvonulás az Élet menetén (fotó: MTI)

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közleményében azt írta, a soá áldozatainak azért kellett meghalniuk, „mert atyáik azt az Istent tisztelték, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését imádja isteneként a keresztény Európa is.” Hozzátette: vannak, akik tagadják a holokauszt megtörténtét, a náci rémtetteket, „mi azonban, ahogy a törvény rendeli, megemlékezünk arról a 75 évvel ezelőtti napról, amikor megkezdődött a magyar zsidóság gettókba kényszerítése”.

„De megemlékezünk a különítményesek vérfürdőjéről, a numerus claususról, a zsidótörvényekről, a Kamenyec-Podolszkban lemészárolt tizenötezerről, a megfagyott, agyonvert vagy aknamezőre hajtott munkaszolgálatosokról, az újvidéki tömeggyilkosságról is.

És megemlékezünk a Horthy közigazgatása által három hónap alatt megsemmisítő táborba hurcolt félmillióról, meg a sok ezerről, akiket a nyilas hordák lőttek a Dunába” – írta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: „amíg fejet hajtunk a  sok százezer, zsidó és zsidónak minősített áldozat emléke előtt, akit az emberi gonoszság, a náci téboly fosztott meg jogaitól, vagyonától és méltóságától, vetett rabságba és adott a halálnak, addig útját is álljuk annak, hogy mindez megismétlődjék”.

Az MSZP országos központja közleményében azt írta, a holokauszt magyarországi áldozatait „a magyar állam akkori vezetői elárultak azzal, hogy kiszolgáltatták őket a gyűlölet politikájának és közreműködtek a kifosztásukban, szervezett összegyűjtésükben és deportálásukban, végső soron a meggyilkolásukban”.

„A több százezer áldozat emlékét azonban sárba tiporja az a tény, hogy

ma Magyarországon, 75 évvel a zsidóság gettókba zárása után ismét nyíltan lehet hirdetni ordas eszméket a hatalom támogatásával.

Ma ennek az országnak olyan kormánya van, amely listákat készít szabad gondolkodókról, magyar tudósokról, történelmet hamisít, és példának tekinti az antiszemita, az országot háborúba sodró, magyar emberek százezreinek haláláért felelős Horthy-rendszert. Ennyi évvel a holokauszt után azt kell látnunk, hogy az Orbán-kormány egy posztfasiszta rendszert épít” – állította az MSZP.

Az LMP nevében Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, a párt két társelnöke közleményében azt írta, az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik a holokauszt magyarországi áldozataira. Megjegyezték, a főhajtáson túl

„szembe kell néznünk a múlt bűneivel és ki kell mondanunk ma is: soha többet!”

Felhívták a figyelmet arra: a mai nap az emlékezésé, a gyászé és a figyelmeztetésé a jelen- és az utókor számára, hiszen az emberi méltóság, a polgári önbecsülés, a társadalmi egyenlőség értékeinek védelme közös feladatunk és felelősségünk.

Emlékezés a holokauszt magyarországi áldozataira

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, ebből az alkalomból országszerte több városban is rendezvényeket tartanak.

„Az LMP mélységesen elkötelezett a mellett, hogy nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon: a különböző identitások, kulturális sajátosságok és hagyományok a magyar nemzeti kultúra szerves részei, erősebbé, gazdagabbá, büszkébbé téve közös hazánkat” – írta az LMP két társelnöke.

„A mai napon a holokauszt magyar áldozataira emlékezünk és a gyűlölet politikája elleni közös fellépésre szólítunk fel. A II. világháborúban több százezer ártatlan honfitársunkat ölték meg a magyar hatóságok aktív közreműködésével” – olvasható a Magyar Liberális Párt közleményében.

„Közös felelősségünk, hogy Magyarországon soha többé ne történhessen ilyen. Közös felelősségünk, hogy ne különböztethessenek meg senkit vallása, származása, etnikai hovatartozása, politikai nézetei, testi és szellemi adottságai vagy éppen szexuális irányultsága miatt. (…) Egy nemzet csak akkor lehet sikeres, ha a közössége a szolidaritásra, az együttműködésre és egymás elfogadására alapozza jövőjét. Ezért tartjuk elfogadhatatlannak a menekültekkel szembeni agressziót, az európai közösség elleni hangulatkeltést, a jogvédő civilek szembeni támadásokat és az állami megrendelésre készülő gyűlöletkampányokat” – írják a liberálisok.

Holokauszt-túlélők vezették az Élet menetét Budapesten

A kormány képviselője hangsúlyozta: a 20. század borzalmai után nincs helye semmilyen „ártalmatlan” zsidózásnak sem a közbeszédben, sem a politikai beszédben.