Titanic-túrával adózhatunk több száz zsidó emlékének — már ha megfizetjük

A világ egyik leggazdagabb zsidó mágnása mellett a pogromok elől menekülő több száz zsidó kisember is odaveszett a történelem egyik legjobban ismert hajókatasztrófájában. Most nyártól kalandtúrával lehet alámerülni az éppen 107 éve elsüllyedt Titanic romjaihoz.

Június 27-én indul az első Titanic-túra, mely során 4000 méteres mélységbe leszálló tengeralattjáró viszi a roncshoz a turistákat — számolt be a Business Traveller.

Az utakra már szinte minden jegy elkelt. A főszezonban vezetett, egyenként körülbelül 3-4 órán át tartó expedicióra nem ritkán annyit kell fizetni, mint amennyibe annak idején egy jegy került a Titanic első osztályára: mai árfolyamán körülbelül 30 millió forintot.

Az expedíció nem lesz könnyű és veszélytelen, számos fizikai és lelki követelménynek meg kell felelni ahhoz, hogy valaki képes legyen zárt térben lemerülni a jéghideg és sötét mélységbe. Azok, akik megtehetik, most több száz zsidó emléke előtt is tiszteleghetnek.

Fotó: Businesstraveller

Ugyan kevesen tudják, de a hírhedt luxushajó alsóbb kategóriás kabinjaiban százával vesztek oda olyan utasok is, akik a jobb élet reményében, az európai zsidógyűlölet hullámjai elől szerettek volna elmenekülni

— emlékeztet a Ynetnews cikke, amely felidézi korának leggazdagabb zsidó áldozatai közül a világhírű Macy’s áruházlánc akkori tulajdonosának, Isodir Strausnak és feleségének drámai halálát, akárcsak a Guggenheim család egyik tagjának tragikus kitartását is.

Az idős Straus házaspár a káosz közepette az egyik utolsó pillanatban előkerült mentőcsónakba való beszállásakor vette észre, hogy csak egy hely maradt szabadon. A férfi feleségét sürgette, de az asszony azt mondta, hogy „ha ennyi évet képesek voltunk együtt átélni, akkor az életünk hátralévő részében is osztozkodni fogunk a sorsunkon”. A nő holttestét később megtalálták, ám a férfié sosem került elő.

A tehetős Strausék mellett az egész hajó közönségének leggazdagabb tagja Benjamin Guggenheim volt, aki a családja bányáinak érdekeltségei miatt tartozott egész Amerika legvagyonosabb elitjéhez.

Ahogy életében, úgy halálában is követni akarta elveit. Visszaemlékezések szerint Guggenheim frissen vasalt felöltőjében, a lehető legjobb brandyvel a kezében foglalt helyet a süllyedő hajó legelegánsabb csarnokában. Visszautasította, hogy mentőmellényt vegyen magára.

Holtteste örökre a hullámok közé veszett, mint ahogy több száz olyan hittestvéré is, akikre ennél sokkal sanyarúbb körülmények között tört rá a tragédia a harmadik osztály puritánabb részein.

Kutatások szerint Európa keleti feléből nagyon sok olyan ember pusztult el, akik hosszú hónapokig, évekig gyűjtöttek azért, hogy a jobb és biztonságosabbnak vélt élet reményében otthagyhatják az antiszemita progromokkal megkeserített őshazájukat. 

Ezek miatt az emberek miatt is kínáltak külön kóser étkeztetést a hajón, de természetesen a speciális edényekkel és tányérokkal is kiegészített szolgáltatást elsősorban a felsőbb elit tagjai élvezhették.

Abraham Joseph Hyman azon ritka szerencsések közé tartozott, aki a harmadik osztály utasaként élte túl a katasztrófát. Hyman New Yorkba érve azt találta ki, hogy nyit egy kis szendvicsboltot, amelyet Titanicnak nevezett el. Hosszú évtizedekig szolgált ott szigorúan kóser ételeket.

A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el, amikor Southamptonból New York-ba tartó útja során jéghegynek ütközött. Mára kiderítették, hogy a szerencsétlenségben valószínűsíthetően közrejátszott egy, a szénraktárban keletkezett tűz is.

Még mindig milliók kíváncsiak a hajó katasztrófájának minden apró részletére.

Ezzel kapcsolatos múzeum nyílt, vándorkiállítások járják a világot, a látogatók pedig mindegyikre özönlenek. Nem kevesen néznék meg közelről a legendás hajó tatját, amelynek filmbéli másán Leonardo DiCaprio és Kate Winslet találkozott. A most nyáron induló kirándulásokat egy Titanic-rajongó közreműködésével az amerikai Ocean Gate Expeditions cég vezeti, amelynek honlapján többet is meg lehet tudni a részletekről.