Az IDF nem tart igényt női katonákra a harckocsi-alakulatokban

Bár a kísérleti kiképzés sikeresnek bizonyult, az izraeli hadsereg félretette a női katonák harckocsi-alakulatokba való integrálásának tervét, mivel túl sok erőforrást emésztett volna fel — számolt be a Ynetnews.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tagadták az izraeli média azon állítását, hogy végleges döntést hoztak volna az ügyben, mondván a helyzet nem változott azóta, hogy sok hónappal ezelőtt befagyasztották a nők páncélos hadtestbe való jelentkezését.

A hadsereg múlt évben kísérleti programot indított, hogy ellenőrizze a kizárólag női katonákból álló tankos egységek megvalósíthatóságát. A program múlt júniusban sikerrel zárult, ennek ellenére az IDF úgy döntött, egyelőre parkolópályára helyezi a nők teljes integrációját ezen a területen, mivel véleményül szerint túl sok erőforrást emésztett volna fel.

Fotó: IDF

„Egy éven és négy hónapon át folytattunk le egy kísérleti kiképzést, hogy kiderüljön, női csapat képes-e olyan hatékonysággal működtetni tankot, hogy sikeresen megvédje határainkat. A végére három tankos csapatot, és négy parancsnokot sikeresen ki is képeztünk”.

— jelentette be a katonaság nyilatkozatában.

„Az említett időszak kiértékelése után — a határvédelemmel és a páncélos hadtesttel együttműködve — eldöntöttük, hogy a kiképzés folytatása jelentős erőforrások és infrastruktúra bevonását igényelné… Ennek fényében eldőlt, hogy a kiképzett katonákat már meglevő harci alakulatokba integráljuk, ahelyett, hogy újakat hoznánk létre számukra.”

Az izraeli katonai rádió szerint a bejelentés időzítése ellenére a döntést még az előző vezérkari főnök, Gadi Eisenkot hozta, aki múlt januárban hagyta ott pozícióját.

Avigdor Kahalani visszavonult dandártábornok, a páncélos hadosztály legendás parancsnoka, aki a jom kippuri háború idején mutatott hősiessége miatt vált híressé, kijelentette, nem lepődött meg a döntésen.

„Támogatom a nőket a hadseregben… de technikai szinten vannak korlátaik. Például, csak egy bizonyos súlyt tudnak megemelni. Tapasztalatból beszélek, mint aki már minden lehetséges csatatéren járt már. Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy női katonákat kellene küldenünk a frontvonalba…. Azt akarjuk, hogy leendő édesanyák végtagok nélkül, PTSD-vel [poszttraumás stressz zavar] térjenek haza, mint annak idején az én katonáim?”

Összesen 15 női katona kezdte el a kísérleti kiképzést majdnem két éve, az alapkiképzés elvégzése után. A program tankos alapkiképzést tartalmazott, ahol a katonák megtanultak töltényt betölteni, lőni, vezetni, illetve parancsnoki pozíciót ellátni, nyílt terepen és szűk helyeken gyakorlatozva, majd operatív tapasztalathoz is jutottak az egyiptomi határon.

Öt katona hullott ki a programból, ketten kiképzésüktől független egészségügyi okokból, ketten szakmai okokból, az utolsó pedig a motiváció hiánya miatt.

U.S. News: Izrael a világ nyolcadik nagyhatalma

A washingtoni központú U.S. News külpolitikai rangsorán kiemelkedő helyet nyert a zsidó állam.