Az amerikaiak egyharmada nem hiszi el, hogy hatmillió zsidó halt meg a holokausztban

Az amerikaiak egyharmada a holokauszt történetének alapvető tényeivel sincsen tisztában — írja a Jediot Aharonot online kiadása.

Az amerikaiak egyharmada szerint csupán 2 millió áldozata volt a holokausztnak, és az ezredfordulós generáció 66%-a soha nem is hallott Auschwitzról — legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatásból, melyet a Claims Conference rendelt meg.

A megkérdezettek 45%-a nem tudott megnevezni egyetlen koncentrációs tábort vagy gettót sem, ez a szám azonban még nagyobb a fiatalok között. (Pusztán a holokauszt-oktatás szükségességét jelzi, hogy a Jediot Aharonot is 40-re teszi a „gettók és koncentrációs táborok” számát a „második világháborús Európában”, bőven alábecsülve ezek számát; csak Magyarországon legalább 200 gettó volt Molnár Judit történész szerint — A szerk.).

A kutatás szerint továbbá az amerikaiak 68%-a szerint van antiszemitizmus az Egyesült Államokban, és 37% szerint „sok” neonáci van az országban.

10-ből 7 válaszadó szerint az emberek kevésbé foglalkoznak a holokauszttal, mint korábban.

A válaszadók többsége — 58% — szerint a holokauszt megismétlődhet.

A cikk azonban azt is hozzáteszi, hogy nem minden eredmény negatív: a válaszadók 93%-a vélte úgy, hogy a fiataloknak többet kell tanulniuk a holokausztról, és 10-ből 8 válaszadó szerint azért kell tanítani a holokausztról, hogy az sose ismétlőhessen meg.