A líbiai miniszterelnök tagadja, hogy terroristák harcolnak Tripoliért

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök tagadja, hogy terroristák harcolnak az oldalukon a Tripoliért vívott csatában a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben — írja az MTI.

Ahmad al-Miszmari katonai szóvivő figyelmeztetett, hogy egyre több külföldi harcos csatlakozott a nemzetközileg elismert egységkormány oldalán küzdő milíciákhoz. A tobruki ellenkormány hívének számító Haftar áprilisban támadást indított a líbiai főváros, Tripoli ellen.

Szarrádzs szombati közleményében mindenkit óva intett attól, hogy higgyenek a félrevezető információknak, és határozottan tagadta, hogy terroristák harcolnának kormánya oldalán.

„A nemzeti egységkormány a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is üldözi a terrorizmust”

— hangsúlyozta, hozzátéve, hogy lenyűgöző győzelmeket arattak a szélsőségesek felett.

A tripoli belügyminisztérium szombaton beszámolt róla, hogy letartóztatta az Iszlám Állam egyik dzsihadistáját, aki merényletre készült a líbiai fővárosban.

Szarrádzs rámutatott, hogy Haftar főváros ellen indított támadása aktiválódásra buzdítja az alvó sejteket. Az Európai Unió pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy terroristák és bűnözők vehetnek részt a harcokban, köztük olyanok, akik szerepelnek a Biztonsági Tanács feketelistáján. Az EU felszólította a szembenálló feleket, hogy „hivatalosan és a terepen is határolódjanak el ezektől az elemektől”.