Miért nem játszotta el Audrey Hepburn Anne Frank szerepét?

„Annyira letört a története, hogy azt kellett mondanom, nem tudom feldolgozni,”– nyilatkozta Hepburn a film főszerepével kapcsolatban — „Egy kicsit olyan érzés volt, mintha a saját húgommal történt volna… bizonyos szempontból lélekben testvérek voltunk.” 

Anne Frank és Audrey Hepburn ugyanabban az évben, 1929-ben születtek, majd Hollandiába költöztek.

Az a bizonyos év két csillogó szemű, briliáns tehetségnek adott életet, akik később meghódították a világ szívét.

Anne és Audrey csupán néhány kilométerre éltek egymástól Hollandiában, és életük korai szakasza sok párhuzamosságot mutat, azonban sorsuk nem is lehetne különbözőbb.

A Frank család egy titkos rejtekhelyre költözött Amszterdamban, ahol Anne mindaddig naplót vezetett mindennapjaikról, amíg családját el nem árulták. Mindegyikükkel végeztek, kivéve Anne édesapját.

A nem-zsidó származású Hepburn család távolról sem nézett szembe ehhez hasonló veszélyekkel. A holland bárónétól és brit-ausztrál apától — aki később elhagyta a családot, és a fasizmus felé orientálóott — származó lány ennek ellenére sok szenvedést átélt a háború alatt. A jövőbeni színésznő és édesanyja a bombázás elől a pincébe költözött egy időre, ahol majdnem éhen haltak az élelmiszerhiány miatt. Nagybátyját kivégezték, testvérét pedig koncentrációs táborba küldték.

Audrey, a tehetséges balerina balett előadásokkal gyűjtött pénzt a holland ellenállás számára.

Évtizedekkel később Hepburn amikor hollywoodi sztárrá vált, visszautasította a lehetőséget, hogy az Anne Frank életét feldolgozó, Robert Mazen könyvén alapuló filmben főszerepet vállaljon. Annak ellenére, hogy maga Otto Frank kérte, játssza el lányának szerepét, a színésznő mégis nemet mondott. Mazen azt írja, újra és újra elolvasta a naplót, és túl közelinek érezte magát a történethez ahhoz, hogy eljátssza a szerepet.

Hepburn, akiről Mazen azt állítja közvetlenül részt vállalt a holland ellenállásban a második világháború alatt, később az UNICEF nagykövete lett, és pénzt gyűjtött a szervezet számára a naplóval kapcsolatos darab megrendezésével és előadásával. Hepburn fia szerint anyját lenyűgözte a napló, meg is jegyezte neki:

„Az a gyermek tökéletesen leírta a tapasztalataimat és érzéseimet.”