India megemlékezett az amritszári mészárlás 100. évfordulójáról

Indiában több száz politikus és közéleti személyiség emlékezett meg szombaton az amritszári mészárlás századik évfordulójáról a Pandzsáb állambeli városban, és csatlakozott hozzájuk Nagy-Britannia Újdelhibe delegált legmagasabb rangú diplomáciai képviselője is.

A brit gyarmati időszak legsúlyosabb incidense volt, amikor a brit hatóságok katonái halomra lőttek több száz szikhet, akik egyik ünnepük alkalmából összegyűltek a fallal körülvett Dzsallianvala Bágh kertben 1919. április 13-án. A gyarmattartók hivatalos adatai szerint 379 ember halt meg, és csaknem 1200-an megsebesültek, az indiaiak adatai szerint azonban az ezret is megközelítette a halottak száma.

„A Dzsallianvala Bághban száz évvel ezelőtt történt esemény a brit indiai történelem szégyene”

— írta Dominic Asquith főképviselő az emlékhely vendégkönyvébe, miután koszorút helyezett el.

Theresa May brit miniszterelnök egy hasonló mondattal emlékezett meg az amritszári mészárlásról szerdán a londoni parlamentben, hozzátéve:

„Nagyon sajnáljuk, ami történt és az általa okozott szenvedést.”

Az indiai politikusok és az áldozatok leszármazottjai közül többen  nem tartják ezt megfelelő nyilvános bocsánatkérésnek. Az első világháború végén több erőszakos tüntetés volt Amritszárban a mészárlást megelőző napokban. A brit erők helyi parancsnoka attól tartott, hogy a kertben összegyűlő tömeg is erőszakos akcióba kezd, ezért katonáival tíz percen keresztül lövette az embereket.