Behatolt Mexikóba egy újabb, az Egyesült Államokba tartó migránscsoport

Egy újabb, több száz fős migránscsoport hatolt be pénteken Guatemalából Mexikóba, a csoport tagjai egy határkaput áttörve, egy hídon keresztül léptek be, és csatlakoztak egy nagyobb létszámú, szintén az Egyesült Államokba tartó csoporthoz – közölték a mexikói hatóságok szombaton.

A mexikói bevándorlási hivatal a szóban forgó mintegy 350 menekült állampolgárságáról nem mondott semmit, de a korábbi csoportok tagjai zömmel a közép-amerikai országokból indultak útnak. Ugyanennél a határhídnál tavaly is történt egy hasonló incidens.

A hivatal szerint a migránsok „ellenségesek és agresszívak” voltak, és rátámadtak a közeli mexikói falu, Metapa rendőreire. A falu a határ és a legközelebbi mexikói város, Tapachula között fekszik Chiapas államban.

Az a körülbelül 1600 fős csoport, amelyhez csatlakoztak, szerdán indult el Hondurasból. De ezen kívül is több migránscsoport tart az amerikai határ felé Mexikóban. Tapachulában például egy kubaiakból, afrikaiakból és közép-amerikaiakból álló több száz fős csoport vár arra a helyi bevándorlási hivatalnál, hogy humanitárius vízumot kapjon, és továbbindulhasson az Egyesült Államok felé. Ebből a csoportból többen összeverekedtek a hivatal tisztségviselőivel és betörték az épület több ablakát. Azzal vádolták a hivatalt, hogy szándékosan lassítja az ügyintézést.

Egy másik, mintegy 2500 fős csoport – kubaiak és közép-amerikaiak – már egy hete vesztegelnek a szintén Chiapas állambeli Mapastepec városban, szintén dokumentumokra várva.

Márciusban több mint százezer, Mexikót átszelő migráns gyűlt össze az amerikai határnál. A Donald Trump elnök vezette washingtoni kormány azonban már nem akar beengedni az országba egyetlen migránst sem.

Az elnök azzal vádolta a közép-amerikai országok vezetését, hogy nem tesznek meg mindent lakosságuk otthon tartásáért, sőt ösztönzik őket az elvándorlásra. Ez utóbbit büntetendő, a washingtoni külügyminisztérium március végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem nyújt több pénzügyi segítséget El Salvadornak, Guatemalának és Hondurasnak.

Mexikó is azzal vádolja Hondurast, hogy nem tesz meg mindent a tömeges kivándorlás ellen.
Egyes elemzők szerint az amerikai támogatások megvonása csak tovább rontja a helyzetet a közép-amerikai térségben, és még többen indulhatnak útnak egy jobb élet reményében az Egyesült Államok felé.