A CEU Budapesten marad a rektor szerint

Politikai nyomástól függetlenül mindenképpen Budapesten képzeli el a jövőt a CEU rektora – erről a hétvégén nyilatkozott az egyetem vezetője.

Ha nem kapjuk meg az engedélyt, akkor sem hagyjuk el Budapestet. Még nem tudom, de alaposan utánajárunk, mit írnak elő a törvények az ilyen esetekre.

— fogalmazott Michael Ignatieff a Klubrádiónak adott interjújában, amelyben kifejezetten optimistán beszélt a közel két éve bizonytalanságban tartott Közép Európa Egyetemről (CEU).

Senki ne gondolja, ha Manfred Weber vagy a Néppárt (EPP) bölcs férfiúi, vagy akárki aki igyekszik közben járni, nem jár sikerrel, akkor bezárjuk a Nádor utcai kaput és eltűnünk innen. Nem. Aki öt év múlva idejön, még mindig itt találkozhat velünk. Az biztos, hogy nem üldözhetnek el innen bennünket olyan könnyen.

— tette hozzá a rektor utalva arra, hogy a közelmúltban intézményüket felkereste a Néppárt vezetője is, hogy egyeztetéseket folytassanak az egyetem bizonytalan sorsáról, annak esetleges Münchenbe való költöztetéséről. Mint Ignatieff emlékeztetett: a hozzájuk látogatott EPP delegáció egyértelműen közölte, hogy a Fidesz csak akkor maradhat a Néppárt tagja, ha a CEU ügyet véglegesen és pozitív döntés formájában megoldja.

Foto: CEU/Tuba Zoltán

Az egyetem vezetése szerint Orbán Viktor kormánya „minden lehető eszközzel azon van, hogy megnehezítse a helyzetüket”, és bár a magyar miniszterelnök nemrég szóban némi hajlandóságot mutatott arra, hogy szerződés formájában adjanak engedélyt a CEU budapesti maradásához, mindez nem elég az egyetmnek.

Egy egyetem fennmaradásához nem elégséges egy szóban elhangzott deklaráció. Nekünk ratifikált garanciákra van szűkségünk a legális működéshez. Erre még mindig várnunk kell.

— tette hozzá a rektor, aki szerint Magyarországon veszélybe került a demokrácia, soha nem szabad még egyszer ilyennek megtörténnie, hogy egy kormány ok nélkül kiutasíthasson egy egyetemet egy városból.

Mint ismert, a CEU-t Soros György alapította évtizedekkel ezelőtt. A magyar zsidó származású, liberális üzletember Orbán Viktor egyik legnagyobb ideológiai és politikai ellenfelének számít.

Az interjú ide kattintva hallható vagy annak szöveges változata akár olvasható is.