Újabb népszavazást sürget Manfred Weber a Brexit ügyében

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje szerint a brit kiválás kérdése eltereli a figyelmet az európai parlamenti választásokról.

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber szerint újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének kérdéséről — közölte az MTI.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor lap csütörtök esti fórumán azt mondta, hogy 2019 ugyan történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a Brexit ügye eltereli a figyelmet erről.

A közösség jövőjéről szóló kérdések

„feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt”

— mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk, és a következő

„logikus lépés egy újabb népszavazás lenne”

— tette hozzá Weber.

Minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből — fogalmazott az EPP csúcsjelöltje.

Fél év haladékot kaptak a britek, nem lesz „kemény Brexit”

Ha a szigetország május 22-ig nem hagyja jóvá a megállapodást, és még tagja az EU-nak, akkor részt kell vennie az európai parlamenti választásokon

A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget.

A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.