Jövő héten dől el, ki is alakíthat kormányt Izraelben

Az izraeli választások történetében először, élőben közvetítik Reuven Rivlin államfő és a politikai pártok konzultációit, melyben eldől, ki hozhatja létre a következő kormánykoalíciót. A választás eredményeit tekintve nagy meglepetésekre nem számítanak.

A tárgyalások jövő hét hétfőn veszik kezdetüket, először a legnagyobb pártokkal, majd mindazokkal a kisebb politikai formációkkal, akiknek sikerült megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

A folyamatot a választási bizottság elnökével, Hanan Meltzer bíróval együttműködve folytatja majd le az államfő.

Fotó: GPO

A jeruzsálemi államfői rezidencián zajló megbeszélésekbe idén pillanthatnak be először kíváncsi szemek a televíziós közvetítéseken keresztül. A példa nélküli döntésnek megfelelően minden izraeli médiaplatform sugározza majd az eseményeket, annak érdekében, hogy biztosítsák az átláthatóságot.

Izraelben a választást követő hét napban jelöli ki az államfő a miniszterelnököt, akivel kapcsolatban úgy érzi, a legmegfelelőbb pozícióban van ahhoz, hogy életképes koalíciót hozzon létre, a többi parlamenti párt ajánlásait is figyelembe véve.A kiválasztott személynek nem kell feltétlenül a legtöbb szavazatot elnyerő párt vezetőjének lennie, sőt pártvezérnek sem, azonban általában az államfő mégis a nyertes pártra ruházza a kormánykoalíció megalakításának jogát, melyhez a Knesszet képviselőinek többségét meg kell nyernie.

Az izraeli választások, ahogy arról korábban is írtunk Benjamin Netanjahu, és pártja, a jobboldali Likud győzelmével zárultak, így ő a legesélyesebb arra, hogy immár zsinórban ötödször is kormányt alakítson.

Amennyiben ez első próbálkozásra nem jönne össze, az elnök más jelöltet is felkérhet koalíció összehozására, de ebben az esetben arra más csak 28 napot kapna az illető. Ha ez sem járna sikerrel, két újabb képviselő próbálkozhat, mielőtt új választásokat írnának ki.

Rivlin elnök még márciusban kijelentette:

„Semmilyen hízelgés nem fog befolyásolni döntésemben. Semmilyen támadás nem fog megfélemlíteni. Hűséggel, a törvény betűje és szelleme szerint fogom ellátni a feladatomat, ahogy ezt az előző választásokon is tettem én, és elődeim, Izrael volt államfői egyaránt.”