Hamászt támogató szervezeteknél tartott razziát a német rendőrség

A német belügyminiszter hangsúlyozta: a gázai terrorcsoportot támogató NGO-k tevékenységükkel alkotmányt sértenek.

Több olyan magukat civil szervezetnek valló egységnél is razziát tartottak Németországban a rendőrség tagjai, melyek anyagilag vagy propagandaeszközökkel támogatják a Hámaszt — közölte az Arutz7 pénteki cikkében.

Horst Seehofer német belügyminiszter azt mondta, egyetlen szervezetnek sem engedik, hogy támogassák a gázai terrorcsoportot.

„Bárki, aki akár humanitárius segélyként feltüntetett módon támogatja a Hamászt, valójában megsérti az alkotmányba foglalt alapvető értékeket, valamint hiteltelenné teszi azokat a segélyszervezeteket, amelyek valóban elszánt munkát végeznek,”

— fogalmazott Seehofer.

A rendőri vizsgálatok középpontjában két szervezet állt: a WorldWide Resistance-Help, valamint az Ansaar International nevű csoportok. Utóbbi honlapján az szerepel, hogy „Allah javára” hajtanak végre projekteket, és saját nyilvántartásuk szerint Németországban 600, világszerte pedig 2 ezer tagot számlálnak. Továbbá — ahogy a másik szervezet is — fő tevékenységüket jótékonysági célok végrehajtásával jelölik, többek között Gázában.

A német rendőrség értesülései szerint azonban ezek a címszavak csak fedőnevei azoknak az akcióknak, amikkel törvénybe ütköző projekteket végeznek. És az elmúlt időszakban 90-nél is több helyszínen tartottak ellenőrzéseket az érintett szervezeteknél.

2017 júliusában az Európai Bíróság visszavonta a Törvényszék korábbi döntését, ami alapján a Hamászt törölni igyekeztek a terrorcsoportok listájáról. Továbbá az előző hónapban az EU is megerősítette a gázai csoport helyét a terrorszervezetek között.