Megkezdődött az Arab kultúra napja Budapesten

Megkezdődött az Arab kultúra napja csütörtökön Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (ELTE BTK), ahol 14 arab országot bemutató kiállítás mellett előadások és arab ételek várják a közönséget — írta az MTI.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és egyben az esemény fővédnöke a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta: 2016 óta harmadik alkalommal rendezik meg az Arab kultúra napját, amely szerinte hagyományosan kiemelkedően fontos eseménye a magyar-arab kapcsolatoknak, melyeket az

„elmúlt években sikerült a korábbiaknál stabilabb alapokra helyezni”.

Az Országgyűlés elnöke szerint ezek a diplomáciai kapcsolatok 2010 után, majd 2014-et követően változtak meg gyökeresen, amikor Magyarország mind politikailag, mind gazdaságilag eléggé megerősödött ahhoz, hogy intenzív kapcsolatépítésbe kezdjen az arab államokkal.

„Ennek eredményeképpen mára elmondható, hogy a magyar politikai, gazdasági, oktatási és kulturális nyitás az arab világban annak ellenére is sikeres volt, hogy közben számos kihívás érte a régiót: fegyveres konfliktusok okozta humanitárius katasztrófa, terrorcselekmények és külső hatalmak fegyveres beavatkozása mélyítették tovább a gazdasági, társadalmi válságot”

— magyarázta Kövér László, hozzátéve:

a 2015-ben tetőző tömeges migrációs hullám nemcsak Európa, illetve a kibocsátó és tranzitországok kapcsolatait érintették súlyosan, hanem a helyzet kezelésének eltérő megítélése Európán belül is komoly feszültségekhez vezetett. Magyarország a kezdetektől azt az álláspontot képviseli, hogy a kiváltó okokat kezelve, a problémát helyben kell megoldani, a rászorulókon is helyben kell segíteni, hogy szülőföldjükön ismét boldogulni tudjanak.

Hamad Mohammed Bórhamah, az Arab Nagykövetek Tanácsa (ANT) elnöke arról beszélt, hogy az arab kultúrának és nyelvnek a történelme 16 évszázados. Az arabok mindig is nagyon büszkék voltak nyelvükre és retorikájukra — mondta, és úgy fogalmazott:

az arab kultúra gazdag, kiterjedt és toleráns, az arabok már nagyon régóta felismerték a kulturális sokszínűség jelentőségét.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj program keretein belül 1500 arab diák folytat tanulmányokat Magyarországon.