Indiai választások — szórványos zavargások, négy áldozat

Indiában szórványos erőszak kísérte a parlamenti választások első szakaszát, amelyet egyfajta népszavazásnak tekintenek Narendra Modi miniszterelnökről és pártjáról, a hindu nacionalista Indiai Néppártról — írja az MTI.

Mint azt lapunk is megírta, parlamenti választások kezdődtek Indiában, összesen 900 millió szavazásra jogosult lakos adhatja le voksát.

A rendőrségi jelentések szerint csütörtökön négy ember vesztette életét a különböző párthívek összecsapásaiban Andra Prades és Kasmír államban, és a távoli, északkeleti országrészben felkelők megöltek egy választási tisztviselőt. Volt, ahol a feldühödött szavazók összetörték a szavazógépeket.

A most sorra kerülő húsz szövetségi tagállam és szövetségi igazgatás alatt álló régió 91 választási körzetében a részvételi arányt több mint hatvan százalékosra becsülik. A választás csütörtöki szakaszában 142 millióan voltak jogosultak szavazni.

Szavazó nő a Dzsammu és Kasmír államban fekvő Szucsetgarh faluban. Fotó: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban — ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek — a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban — ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában — mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

A hétszakaszos választási folyamat május 19-ig tart, az eredmények összesítése pár nappal későbbre várható.