Harcok, éhínség: százezrével menekülnek a szomáliaiak

Idén már több mint 137 ezer szomáliai menekült el otthonából az ország más részeibe, elsősorban a harcok és az éhínség miatt – áll a Norvég Menekült Tanács (NRC) csütörtöki közleményében.

A közlemény idézi Kennedy Mabongát, a szervezet régióbeli vezetőjét, aki szerint a belső menekültek a megélhetés reményében vidékről a nagyobb városokba, elsősorban Mogadishuba mennek. Mabonga kiemeli, hogy a nincstelenül érkező embereknek hamar meggyűlik a bajuk a hatóságokkal, akik lerombolják az engedély nélkül felhúzott kunyhóikat.

Az NRC az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataira hivatkozva azt közli, hogy az idei év során már több mint 137 ezren menekültek el otthonaikból az észak-afrikai országban, közülük csak márciusban mintegy 51 ezren.

Jelenleg összesen körülbelül 2,6 millió belső menekültet tartanak nyilván Szomáliában. Az emberek elsősorban a szárazság és az ebből fakadó élelmiszerhiány, illetve a fegyveres harcok elől menekülnek. Az időszakos áradások és a légicsapások szintén sokakat elűznek a földjeikről.

2018 novemberében az NRC 294 ezerre becsülte az alultápláltságban, közülük 55 ezerre pedig a súlyos alultápláltságban szenvedő, az éhhalál közelében lévő gyerekek számát Szomáliában.

Az ENSZ mintegy egymilliárd dollár támogatást kért a nemzetközi közösségtől a szomáliai helyzet enyhítésére, de ennek az összegnek egyelőre csak a 13 százalékát kapta meg.

Szomáliában Mohamed Sziad Barre katonai diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés. A helyzetet súlyosbítja az al-Shabaab terrorszervezet jelenléte is, amely kiterjedt területeket tart ellenőrzése alatt az ország középső és déli részén.

A kelet-afrikai ország ezenkívül élelmiszerválsággal küzd, a becslések szerint a lakosság több mint felét (6,7 millió embert) fenyegeti éhínség.