Azbej Tristan államtitkár: helyben kell segíteni az üldözött keresztényeken

A tudományos élet és a kormány közös felelőssége felhívni a világ figyelmét a jelenkor legsúlyosabb és legelhallgatottabb humanitárius válságára, a keresztényüldözésre — mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az MTI szerint.

Azbej Tristan az államtitkárság, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vallás és biztonság szakcsoportjának közös konferenciáján elmondta: az államtitkárság egy éve kötött együttműködési megállapodást az NKE-vel, és a Hungary Helps humanitárius programot az egyetemen folyó kutatások eredményeinek figyelembevételével alakították ki.

Az államtitkár példaértékűnek nevezte a kormányzat és a tudományos szektor együttműködését az üldözött keresztények megsegítésére, és közös feladatként jelölte meg, hogy cselekvésre, újabb humanitárius programok indítására ösztönözzék a világ döntéshozóit.

Azbej Tristan kitért arra is: a kormány keresztényeket segítő programja mögött az az ideológia áll, hogy Magyarország keresztény ország, valamint az a meggyőződés, hogy Európa megmaradásának feltétele visszatérése keresztény gyökereihez.

Újra elmondta, hogy a kormány szerint a humanitárius válság enyhítésére

nem az a megoldás, „ha idehívjuk az embereket”, „veszélyeztetve ezzel saját közösségeinket”

és megkárosítva azokat a közösségeket is, ahonnan éppen a fiatal, tettre kész emberek jönnek el, akik hozzájárulhatnának a háború sújtotta területek újjáépítéséhez. Ehelyett a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Arról is beszélt: sokszor elhangzik, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás, 215 millió ember szenved hátrányos megkülönbözetést vagy népirtásszerű üldözést keresztény hite miatt, és 2018-ban 4150 keresztényt gyilkoltak meg. Ugyanakkor fontos lenne, hogy

„átérezzük e szám mögött az emberi szenvedést”, „meglássuk az emberi arcokat”.

Példaként említette találkozását azzal a Magyarországon ösztöndíjasként tanuló lánnyal, aki áttért a muszlimról a keresztény hitre, és ezért saját édesapja tűzött ki vérdíjat a fejére.

Felidézte azt is: Szíriában találkozott egy asszonnyal, akinek a lányát otthonából rabolta el az Iszlám Állam. Később visszavitték a családnak a lány holttestét, valamint egy videofelvételt a megkínzásáról és megöléséről.

Azbej Tristan szerint fontos tudni ezekről a történetekről, valamint a tudományos élet segítségével a keresztényüldözés okairól, történelmi hátteréről is.