Jövő kedden lesz a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A központi megemlékezésen Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet.

A központi megemlékezést április 16-án, délután 2 órakor tartják Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelynél. Ugyanitt délelőtt 10 órától 18 óráig rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés lesz iskolás csoportoknak.

Az emlékfalnál és a Duna parton a Cipő-emlékműnél egész napos megemlékezés lesz.

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely egész nap ingyenesen lesz látogatható.

Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-ei megnyitása.

Az 1941-es népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. A cigány holokauszt, a porajmos áldozataira augusztus 2-án emlékeznek Magyarországon.