Frontex: tovább csökkent az Európába érkezők száma márciusban

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége szerint januárban 4600-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ez 7 százalékos csökkenést jelent a februári adatokhoz képest. Az év első három hónapjában regisztráltak száma összesen 17 900 volt, 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Az olaszországi visszaesés miatt már jó ideje Spanyolország volt a legfőbb belépési pont, azonban mostanában ott is jelentősen bezuhant az érkezők száma, így most a kelet-mediterrán útvonal lépett elő az első helyre. Görögországban nagyjából 3000 embert jegyeztek fel a hatóságok, 10 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban, idén eddig összesen 9000-et. Legnagyobb csoportjukat az afgánok és a törökök tették ki, előbbiek jellemzően a tengeren, utóbbiak a szárazföldön keresztül érkeznek.

A nyugat-balkáni útvonalon csaknem 650 bevándorlót regisztráltak márciusban, a negyedéves 2300-as adat pedig 81 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Legtöbbje az érkezőknek afgán volt.

A spanyolországi illegális határátlépések száma márciusban felére csökkent, mintegy 450-re. Az év első három hónapjában az erős januári számok miatt összesen azonban 5450 volt az érkezők száma, 54 százalékkal több, mint 2018-ban. A migránsok között legtöbben továbbra a marokkói állampolgárok voltak.

Olaszországban a februárban regisztrált, kilencéves rekordalacsony számok után valamelyest ugyan nőtt a bevándorlók száma, de így is csak 225 volt. 2019 első negyedévében összesen 480 érkezőt jegyeztek fel az olasz partokon – többségük tunéziai és algériai – , ami 92 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.