Új technológia segíti a látássérült szavazókat a mai izraeli választáson

Izraelben mintegy 24 ezer vakként regisztrált ember él, közülük nagyjából 22 ezren rendelkeznek szavazójoggal. Egy izraeli fejlesztésű, mesterséges látást biztosító eszköznek köszönhetően segítség nélkül adhatják le a szavazatukat, megőrizve annak titkosságát.

A jeruzsálemi központú, mesterséges látásra alkalmas eszközöket gyártó OrCam cég az izraeli parlamenti választás előtt állapodott meg a Központi Választási Bizottsággal, valamint az Izraeli Vakok Központjával. Céljuk az volt, hogy minden szavazónak biztosíthassák a titkos szavazásra való demokratikus jogát. Az OrCam MyEye 2 nevű eszköze a vakok, részlegesen látók, illetve az olvasási nehézséggel, vagy olvasási kimerültséggel küzdők számára a legmodernebb hordható mesterséges látás technológiát képviseli. Az eszközt a szemüveg keretére szerelik, és az a használó kézmozdulatát, vagy tekintetét követve azonnal képes arra, hogy felismerje és hangosan felolvassa a nyomtatott, illetve digitális formátumú szöveget, például a szavazócédulára nyomtatottakat. Izraelben nem választási íven kell a kívánt pártot megjelölni, hanem a párt nevét feltüntető cédulát kell borítékba helyezni. Minden választófülkében rendelkezésre áll az összes induló párt cédulája egy rácsos tartóeszközben.

A Választási Bizottság azt követően választotta ki az OrCam eszközét, hogy a kiírt pályázatra beérkezett összes szerkezetet és megoldást megvizsgálta. „Ez a világon a legelső alkalom, hogy vak és látássérült emberek önállóan, kíséret nélkül gyakorolhatják szavazati jogukat.”- mondta az OrCam társalapítója és elnöke, Ziv Aviram. „A Választási Bizottsággal való együttműködésünknek köszönhetően megmutathatjuk, hogy az úttörő mesterséges intelligencia hogyan teheti jobbá állampolgárok tízezreinek életét. Reméljük, hogy a világ követni fogja azt a példát, melyet Izrael mutat, és lehetőséget ad vak és más látássérült embereknek arra, hogy önállóan élhessenek az egész világon.”

A teljes cikk a zsido.com-on olvasható.