Líbia: letartóztatási parancs a lázadó tábornok ellen

Líbia elnöki tanácsa Halifa Haftar tábornok és a főváros ellen vonuló szövetségesei elleni letartóztatási parancs kiadására utasította az ügyészséget – közölte az Al-Jazeera pánarab hírtelevízió.

A tévé értesülései szerint a nemzetközileg elfogadott egységkormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs vezette testület utasítást adott a vádhatóságnak letartóztatási parancsok előkészítésére mindenki ellen, aki részt vesz a Tripoli ellen irányuló katonai műveletben.

Szarrádzs korábban azzal fenyegetőzött, hogy a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) katonáit és vezetőjüket, Halifa Haftar tábornokot is nemzetközi, illetve líbiai bíróság elé állítják.

Az ország keleti és déli részét uraló Halifa Haftar erői múlt csütörtökön indultak meg Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel megalakított egységkormány működik. Haftar közölte, hogy megtisztítja az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”.

Legfrissebb értesülések szerint a harcokban eddig 47-en vesztették életüket és 181-en megsebesültek. Az ENSZ adatai szerint 3400 ember menekült el a líbiai főváros déli részén zajló harcok elől.

Magdalena Mughrabi, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet helyi vezetője szerint félő, hogy a harcok sűrűn lakott területre érésével a civil áldozatok száma is növekedni fog.

A világszervezet ügynökségei emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a migránsok tranzitországává vált Líbiában mintegy 5700 menedékkérő esett csapdába a konfliktusövezetben lévő menekülttáborokban, s fennáll a veszélye annak, hogy kényszerrel besorozhatják vagy élő pajzsként használhatják őket a milíciák.

Az LNH állítása szerint 85 ezer katonát tart fegyverben, a Szaika (Villám) nevű elitalakulata pedig 3500 harcost számlál. Szakértők szerint a keleti országrész hadereje szalafista fegyveresekkel és törzsi harcosokkal duzzadt fel, illetve csádi és szudáni milicistákkal, akik Líbia déli határán át jöttek az országba.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és a nemzetközi közösség most attól tart, hogy Haftar offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.