Palesztin terroristákat segített a francia diplomata

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy izraeli bíróság a jeruzsálemi francia konzulátus egyik alkalmazottját, mert fegyvereket csempészett a két palesztin terület, a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

Romain Franckot, aki sofőrként állt a konzulátus alkalmazásában, a beér-sevai bíróság további 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 30 ezer sékel (hozzávetőleg 2,3 forint) pénzbírságra ítélte.

A vád szerint Franck – aki egyébként nem rendelkezik diplomáciai mentességgel – kihasználta, hogy a diplomáciai járműveket kevésbé szigorú ellenőrzésnek vetik alá a Gázai övezet és Izrael közötti személyforgalmat bonyolító erezi átkelőnél, és mintegy hetven pisztolyt és két puskát fuvarozott át a palesztinok lakta egyik területről a másikra.

A férfit 2018 márciusában tartóztatták le. Az izraeli hatóságok akkor azt mondták, hogy Franck pénzért, a feljebbvalói tudta nélkül vállalta a feladatot.

Az ügyben egy másik francia állampolgárt, a konzulátus biztonsági őrét is letartóztatták, illetve több, Ciszjordániában illegálisan tartózkodó gázai palesztint. Gázát és Ciszjordániát kicsivel több mint 90 kilométer választja el egymástól. A radikális iszlamista Hamász ellenőrzése alatt lévő Gázát Izrael 12 éve tartja blokád alatt.