LMBT-aktivistákat fogadott otthonában Netanjahu

Tíz év után először találkozott az LMBT-közösséggel hivatalosan Izrael miniszterelnöke – az ellenzék szerint csak választási trükk az egész.

Szimbolikus, de nem elégséges – így kommentelték a vasárnapi találkozót a melegjogi aktivisták, akik nem éppen gyakori vendégei izraeli top politikusoknak.

A zsidó államban a vallásos, jobboldali pártok többsége élesen ellenzi az azonos neműek közötti párkapcsolatot. Az ezen pártok támogatására is számító Likud vezetője saját otthonában fogadta a meleg aktivistákat, a meglepő találkozóról az i24news.tv portál számolt be.

Az ölelések és a szívélyes szavak mellett sajnos semmi konkrétumot nem hallhattunk arról, hogy véget vetnének a minket érő diszkriminációnak, és hogy megelőzzenek bármi nemű, közösségünk elleni gyűlölködést

— fogalmaztak a találkozó után kiadott közleményükben a szervezetek, amelyek csalódottak voltak, amiért Netanjahu a vallásos jobboldali, ultraortodox koalíciós partnereire hárította a felelősségét annak, miért nem képes egyenlő jogokat kiharcolni számukra.

Ezzel együtt megígérte: ha a Likud győz kedden, akkor az ő pártja adja majd az oktatási minisztert, aki elkötelezett támogatója lesz az LMBT-közösségnek.

Az LMBT-szervezetek a konkrétumok hiányában is szimbolikusnak értékelték a kormányfői vizitet.

Reméljük, a pozitív és gyönyörű ígéretek, amelyeket ma hallhattunk, a következő ciklusban törvényi rendelkezések formájában is megmutatkoznak majd.

foto: mondoweiss.net

Netanjahut korábban több alkalommal is élesen bírálták a melegek és a velük szimpatizálók. Legutóbb azért, mert tavaly bár szóban ellenezte, mégis megszavazott egy a közösség tagjaira nézve hátrányos – béranyaságról döntő – törvényt.

Ugyancsak 2018-ban támadták a miniszterelnököt azért, mert elismerően szólt az akkor kinevezett új izraeli rendőrfőnökről, akit korábban azért marasztaltak el, mert egy Pride felvonuláson állítólag szakmaiatlansága miatt halt meg egy 16 éves résztvevő.

Mindeközben a tegnapi találkozót követően a baloldali Munkapárt arról adott ki sajtóközleményt, hogy az egész esemény mindössze egy propgandatrükk volt, semmi több.