A keményvonalas brexitesek lemondatnák Theresa Mayt

Theresa May miniszterelnök lemondatását kezdeményezte a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik prominens alsóházi képviselője, aki szerint ha May szerdáig távozik, az Egyesült Királyság már pénteken kiléphet az Európai Unióból.

Mark Francois, az alsóházi tory frakció legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti csoportjának – European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) – alelnöke Sir Graham Bradynek, a frakció szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság elnökének írt levelében leszögezi: ha May szerdáig – a Brexit ügyében összehívott soron kívüli EU-csúcs napjáig – nem mond le, akkor a bizottságnak véleménynyilvánítási jelleggel bizalmi szavazást kell szerveznie a kormányfő ellen.

Az ERG kezdeményezésére a tory frakció decemberben már tartott egy bizalmi szavazást a kormányfő ellen, de a pártcsoport többsége akkor bizalmat szavazott Maynek.

A párt szabályzata szerint hivatalos, kötelező érvényű újabb bizalmi szavazást csak egy év elteltével lehet tartani May ellen.

Közben a miniszterelnök Angela Merkel német kancellárhoz Berlinbe, majd Emmanuel Macron francia államfőhöz Párizsba látogat kedden, egy nappal a brit európai uniós (EU-) tagság megszüntetésének (Brexit) ügyében összehívott rendkívüli EU-csúcs előtt.

Angela Merkel kedden délben fogadja hivatalában brit kollégáját. A megbeszélés fő témája a Brexit és a szerdai EU-csúcs. Azt még nem döntötték el, hogy a találkozó után tartanak-e sajtótájékoztatót – ismertette hétfőn Berlinben Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Kiemelte, hogy a német szövetségi kormány szerint továbbra is az a legfontosabb, hogy a brit tagság rendezett módon, az EU-val egyeztetve szűnjön meg, és megmaradjon a közösségben maradó 27 ország egysége a Brexit ügyében.

Angela Merkel ebben a szellemben tárgyal majd a brit kormányfővel – mondta a szóvivő. A brit miniszterelnök április 5-én a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte egy levélben, amelyet az EU-s állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács elnökéhez, Donald Tuskhoz intézett.

A német kormányszóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a huszonhetek „tanulmányozzák a levelet”, mérlegelik a brit javaslatot.

Nem hivatalos értesülések szerint Donald Tusk a június 30-i határidőnél jóval hosszabb, akár egy évig tartó halasztás lehetővé tételét javasolja az Európai Tanács tagjainak. Javaslata szerint a határidő rugalmas lenne, vagyis korábbi megállapodás esetén a brit EU-tagság előbb is megszűnhetne.