Netanjahu: könnyen lehet, hogy Ganz és Lapid fognak nyerni

Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök a 103FM izraeli rádióval osztotta meg a választás előtti gondoltait vasárnap — írja a Jerusalem Post.

A politikus úgy fogalmazott interjúja során, hogy

„Ganz támogatta az Iránnal kötött atomalkut, Lapid pedig arra biztatott, hogy tegyem tönkre kapcsolatainkat az Egyesült Államokkal. Ha nem rajtam múlik, ma nem tartanánk ott, ahol tartunk”.

Ezek mellett azon aggályát is megosztotta, hogy

„Ganz és Lapid fogják megnyerni a választást”,

ugyanis a Kék-Fehér párt „számos mandátummal vezet”.

Netanjahu hozzátette, hogy ha a Likud nem nyer, akkor Izrael lakosai „arra fognak ébredni, hogy Jair Lapid a miniszerelnökük”.

A jelenlegi miniszerelnök arról is beszélt, hogy ha pártja, a Likud nyeri a választásokat, és kormánykoalíciót kell alkotnia, akkor

Avigdor Liberman Jiszrael Bejtenu nevű pártját, Naftali Bennett Új Jobboldalát, a Jobboldali Pártok Szövetségét és Mose Feiglin Zehutját

hívná meg.

A Likud elnöke kifejtette azon véleményét is, hogy ellenfelei megpróbálják lejáratni, mivel

„nem képesek semmi olyasmit nyújtani, mint az én eredményeim az elmúlt évtized során. Világhatalommá tettem Izraelt”.

Netanjahu hozzátette, hogy „a világ minden vezetője ide jár”, volt már vendége Donald Trump amerikai elnök és Jair Bolsonaro brazil elnök is, de még Oroszországgal és Kínával is jó kapcsolatot ápol.

Interjújában az arab országokkal való kapcsolatok javítását is felemlegette, hozzátéve, hogy „nem sorolhatom fel az összes országot, akiknek a vezetőivel találkozom, de az Indiába repülő izraeliek olyan gépeken utaznak, amelyek Szaúd-Arábia felett szállnak”.