Erdoganék kérelmezik az isztambuli szavazatok újraszámlálását

A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a múlt vasárnapi helyhatósági választás szavazatait, miután a nem hivatalos végeredmény szerint az ellenzék jelöltje szerezte meg a főpolgármesteri széket — jelentette be Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese vasárnap isztambuli sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Yavuz közölte: az isztambuli kerületek egy részében kedd óta zajló újraszámlálás eredményeképpen az először érvénytelennek minősített szavazatok 70 százalékát már újra feldolgozták. A kormánypárti induló, Binali Yildirim szavazatai 4334-el nőttek, így a két fő jelölt közötti különbség 16 ezer 442-re csökkent — tette hozzá.

Mint fogalmazott: az AKP nem véletlenül állítja, hogy felmerül a csalás gyanúja. Az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó — hangoztatta.

Az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva először kedden nyújtott be fellebbezést az isztambuli eredmény ellen.

Az AKP elnökhelyettese jelezte: a kormánypárt semmilyen olyan lépést nem tett a választást követően, amely jogellenes lenne, és a végsőkig élni fog minden törvényes lehetőséggel, hogy eloszlassa a csalás lehetőségével kapcsolatos gyanút.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP másfél évtized után elveszíteni látszik Isztambult és a fővárost, Ankarát is, bár utóbbit nagyobb, csaknem négy százalékos lemaradással.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, a két fő esélyes között eredetileg mindössze 24 808 voks lett a különbség. Yildirim a szavazatok 48,51, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu a 48,79 százalékát szerezte meg. A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.