Neymar is a focidiplomácia áldozata lett

Rengeteg támadást kapott a világ legértékesebb futballistája, amiért elfogadta Benjamin Netanjahu izraeli meghívását.

Hello, Bibi. Köszönöm a meghívást. Izrael, jövünk

–mondta videoüzenetében a Paris Saint-Germain brazil sztárja, akit a napokban kértek arra, hogy látogasson el a zsidó államba.

A héten Izraelbe látogatott a brazil elnök, aki Netanjahuval együtt üzent a futballistának, akiért két évvel ezelőtt több mint 200 milllió eurót fizetett a Barcelonának a párizsi csapat, ezzel minden idők legértékesebb labdarúgójává vált.

A nemzetközi divat- és sport ikonnak is számító játékosnak milliárdnyi rajongója van szerte a világon, így természetesen minden rezzenését különös figyelemmel kísérik.

A meghívás elfogadása miatt most többen is azzal vádolják, hogy tettével „kiállt a szélsőjobb mellett” – írja a Haarezt című izraeli lap.

Kérlek, gyertek Izraelbe. Mindannyiótokat szívesen látunk. Hozzatok mindenkit magatokkal Izraelbe. Jeruzsálem vár benneteket!

–szólt a hivatalos, szintén video formájában elküldött, miniszterelnöki meghívó Neymarnak, és Brazília legjobb szörf bajnokának, Gabriel Medinának.

catanduvasmais.com.br – montázs

A lap beszámolója szerint egészen elképesztő reakciókat váltott ki a dolog a dél-amerikai országban. Ennek egyik oka az is lehet, hogy a tavalyi elnöki kampánya alatt a futballista volt az egyik első celebritás, aki kiállt a baloldali és emberjogi szervezetek által erősen vitatott Jair Bolsonaro mellett.

Utóbbi, kisebbségeket és elsősorban a melegeket bíráló nézetei miatt továbbra is folyamatos célkeresztben áll a nemzetközi sajtóban, mint ahogy azt is rendszeresen felemlegetik neki, hogy retorikájában érezhető némi nosztalgikus azonosulás az ország korábbi militarista diktatorikus rezsimje iránt.

Most bírálói azt is szemére hányják a sportolónak, hogy nem csak egy brazil „retro-diktátort”, de egy izraeli elnyomó kormányfőt is támogatásáról biztosított azzal, hogy elfogadta – a kampányfinish-ben nyilvánvalóan különös jelentőségű – meghívást. Dilma Rousseff, korábbi brazil elnök egyenesen azt állította:

Neymar elfogadta annak az országnak a korrupt miniszterelnöki meghívóját, amelynek hadserege palesztin gyermekekre lövöldöz.

A focidiplomácia újabb áldozatát azóta is számtalan kritikával illették a közösségi méda csatornáin. Igaz, ahogy korábbi csapattársa, Leo Messi is megkapta a magáét az Izrael melletti kiállásáért – cserébe palesztinok sokasága égette az argentin csillag mezét – , valószínűsíthető, hogy Neymar is megbírkózik majd ezzel a kihívással.