Éhségsztrájkba kezdenek a palesztin foglyok

Vasárnap éhségsztrájkba kezdenek palesztin foglyok az egyik izraeli börtönben, ha nem szüntetik meg a mobiltelefonjelek zavarását és nem oldják föl a látogatási tilalmat – írja a The Jerusalem Post. A börtönben azután vezettek be szigorításokat, hogy múlt hónapban a rabok megkéseltek két börtönőrt.

Az izraeli börtön illetékesei és a rabok képviselői már két napja egyeztetnek, hogy elkerüljék az éhségsztrájkot. Eddig nem sikerült megállapodniuk, de a tárgyalások még mindig folytatódnak.

A fogvatartottak azt követelik, hogy távolítsák el a mobiltelefonok jelét zavaró berendezéseket, és állítsák le a többi szigorítást is, amelyet a késelés után vezettek be, például engedélyezzék újra a családtagok látogatását.

A Negev sivatagban található Ketziot börtönben hamászos foglyok márciusban megkéseltek két izraeli börtönőrt, majd börtönlázadás tört ki. Az esetet követően vezették be a szigorításokat.

A palesztin foglyok érdekeit képviselő szervezet szerint nem sikerült megállapodni, ezért a fogvatartottak vasárnap reggel éhségsztrájkba kezdenek.

Bár a börtön vezetése felajánlotta, hogy nyilvános telefonokat telepít, amelyeket a rabok felügyelet mellett használhatnak, de ennek ellenére mégsem sikerült megegyezniük.

A tervek szerint először a rabok vezetői nem fognak enni egy hétig, utána mások is csatlakozhatnak hozzájuk, de onnantól kezdve már inni sem fognak.

Végül a tervek szerint április 17-ére, a palesztin rabok napjára egy átfogó éhségsztrájk alakul ki. Ezen a napon palesztinok szoktak tüntetni szolidaritást vállalva a bebörtönzöttekkel.

A palesztin rabokat képviselő szervezet úgy tudja, hogy az izraeli hatóságok legközelebb vasárnap este reagálnak majd a rabok követeléseire.

A szervezet illetékese szerint a mobiljel-zavaró káros a rabok egészségére is, valamint azt is kifogásolta, hogy az elítélteket nem engedik tévét nézni és rádiót hallgatni sem.