Az EU-nak lépnie kell Líbia ügyében

Sürgősen lépnie kell az Európai Uniónak a líbiai fegyveres konfliktus legfrissebb fejleményei miatt, hogy megelőzze a káoszt és egy esetleges újabb migrációs válság kialakulását – hangsúlyozta az Európai Parlament elnöke pénteken.

„Rendkívül aggasztóak a líbiai fejlemények. Felszólítom mindegyik felet az erőszakcselekmények leállítására és elkerülésére”

— írta közleményében Antonio Tajani.

Kiemelte, hogy az EU-nak azonnal cselekednie kell, egységesen és határozottan, a katonai beavatkozás ugyanakkor nem jelentene megoldást, csak további hatalmas károkat okozna az országban, ráadásul a migrációs áradat megerősödésének kockázatával is járna.

Pénteki sajtójelentések szerint az észak-afrikai ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok irányította „Líbiai Nemzeti Hadsereg” csapatai megközelítették a fővárost. A Tripolit védő helyi milíciák eközben bejelentették, hogy műveletet indítanak Haftár erőinek feltartóztatására.

Tajani hangsúlyozta, hogy az esetleges tripoli összecsapások kaotikus polgárháborúba taszíthatnák Líbiát, felborítva a mostani törékeny hatalmi egyensúlyt.

„Csak a jogállamiság és a demokratikus intézmények garantálhatják ténylegesen az állampolgárok biztonságát és a gazdaság újraindítását”

— fogalmazott.

A katonai konfrontáció elkerülésének fontosságát hangoztatta pénteken a Líbiában tartózkodó António Guterres ENSZ-főtitkár.

Guterres, aki a péntekre virradó éjszakát a főváros, Tripoli egyik elővárosában található ENSZ-kirendeltségen töltötte, pénteken a kelet-líbiai Tobrukba utazik, hogy találkozzon a térséget ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal, akinek az erői csütörtökön támadást indítottak a nemzetközileg elfogadott kormány kezén lévő Tripoli elfoglalására.

 „Célom változatlan: elkerülni a katonai konfrontációt. Megismétlem, hogy a líbiai válságnak nem lehet katonai, csak politikai megoldása”

— írta Guterres a Twitter mikroblog portálon.

Az ENSZ konferencia összehívásán segédkezik, amelynek célja a választások megszervezése, hogy véget vessenek az elhúzódó bizonytalan líbiai helyzetnek. Az ENSZ és a nyugati országok közvetíteni próbálnak Fájez esz-Szerrádzs, a nemzetközileg elismert egységkormány miniszterelnöke és Haftár tábornok között, akik a múlt hónapban találkoztak Abu-Dzabiban, hogy a hatalommegosztásról tárgyaljanak.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét meghatározóan az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg Líbia keleti felében Halifa Haftár a meghatározó tényező.