Bábelőadás készült a zsidómentő lányról

A többezer zsidó családot megmentő fiatal lányról készített előadást a Budapest Bábszínház.

A 2018. decemberében bemutatott darab főszereplője, Irena Sendler aki a német megszállás alatt Varsóban élt. Irena 1939-től a háború végéig családjával és segítőivel több, mint 3000 hamis iratot készített zsidó családok számára, és több, mint 2500 gyermeket mentett meg a gettó gázkamráinak kegyetlen halálától. Sokakat dobozokban, szerszámosládában, vagy mentőautók matracai közé rejtve csempészett biztonságos helyre.

Irena Sendlert 1943-ban tartóztatta le a Gestapo. Száz napot kellett eltöltötenie egy olyan börtönben, ahol kegyetlenül megkínozták, de ő a fájdalom ellenére sem vallott semmiről. A sokakat megmentő bátor hölgy 2008-ban, 98 évesen Varsóban halt meg.

Pallai Mara bábjaival egyedül hívja életre a történet összes szereplőjét és visszarepíti a nézőt Irena Sendler hősies hétköznapjaiba.

Az ezreknek reményt adó fiatal nő története, Háy János írása nyomán Hoffer Károly rendezésében került színpadra.

“Előadásunk magja egy belső utazás: különleges szemszögből, egy különleges ember perspektívájából pillantunk be az emberi történelem egy, az elviselhetőség határait feszegető és meghaladó, a fizikai és morális túlélés lehetőségét megkérdőjelező időszakába. Hol és hogyan fogalmazódhat meg a rendszerrel való szembehelyezkedés? Hol kezdődik a beletörődés és a megalkuvás? Hol kaphatnak helyet az egyes ember érzései, céljai és főként milyen módon, milyen formában élhetik túl a mindent elsöprő káoszt a legfontosabb és legszorosabb emberi kapcsolatok? Az előadásban a bábos műfaj összetettségén, többrétegűségén keresztül próbáljuk meg láttatni a túlélés lehetséges formáit, az egyes embert és az emberiséget egyaránt érintő döntéshelyzetek küzdelmes valóságát”

— mondta Hoffer Károly rendező.

Az érzelemdús, olyakor felkavaró előadás legközelebb április 8-án majd 30-án tekinthető meg a Budapest Bábszínházban.