A kelet-líbiai hadsereg repüléstilalmi övezetté nyilvánította a nyugati országrészt

A Halifa Haftár tábornok által irányított Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton repüléstilalmi övezetté nyilvánította a katonai repülőgépek számára a nyugati országrészt.

 „Az LNH katonai műveleti zónává nyilvánítja az ország nyugati területeit, s repüléstilalmat rendel el a katonai repülőgépek számára ebben a térségben”

— áll a közleményben.

„Csapást mérünk bármely nyugati repülőtér ellen, ahonnan katonai gépek szállnak fel”

— figyelmeztetett az LNH.

A kelet-líbiai hadsereg bejelentése alig néhány órával követte a Fájez esz-Szarrádzs vezette, nemzetközileg elfogadott egységkormányhoz hű erők légicsapását az LNH állásai ellen a  Tripolitól délre fekvő, csütörtökön elfoglalt Garján ás Mizde településeken. A bombázást a tripoli vezetéssel szövetséges Miszráta területéről felszállt repülőgépek hajtották végre.

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport külügyminiszterei szombaton egyetértettek abban, hogy a katonai feszültségek további elmélyülésének megakadályozására nyomást kell gyakorolni az erőszakba forduló hatalmi harc felellőseire, különös tekintettel Halifa Haftárra  – jelentette ki Heiko Maas német külügyi tárcavezető a nyugat-franciaországi Dinard-ban megrendezett konferencián.

Maas kiemelte, hogy minden ország a maga csatornáin keresztül fog nyomást gyakorolni, de Franciaország és Olaszország közvetlen kapcsolatokkal rendelkezik Líbia felé.

Enzo Milanesi olasz külügyminiszter ennek kapcsán hangsúlyozta: Haftárnak hallgatnia kell a nemzetközi közösség figyelmeztetésére.

„Világossá tettük álláspontunkat. Nagyon reméljük, hogy mindezt fontolóra veszi, különben meglátjuk mit tehetünk ez ügyben”

— tette hozzá Milanesi.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szintén önmérsékletre intette a szembenálló  feleket, s hangsúlyozta, hogy Haftárnak el kell fogadnia az ENSZ égisze alatt zajló békefolyamatot. Pénteken a G7 és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is minden Tripoli felé irányuló katonai előrenyomulás azonnali leállítására szólított fel.A Kairóban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter párbeszédre  szólította fel  a líbiai konfliktus szereplőit, egyben elutasította, hogy egyoldalúan pellengérre állítsanak felelősöket.

„Figyelemmel kísérjük a fegyveres erők mozgását, a többi között az LNH-t és más csoportokat is, köztük a főváros jelentős területeit és egyéb térségeket uraló illegális fegyveres csoportosulásokat is”

— mondta Lavrov kairói látogatásán, ahol egyiptomi hivatali partnerével, Számeh Sukrival tárgyalt, aki szintén úgy vélte, hogy katonai eszközökkel nem lehet megoldást találni a válságra.

Lavrov Moammer Kadhafi líbiai diktátor NATO által támogatott, 2011-ben történt megbuktatását okolta az országban uralkodó káoszért.

„Éppen ezt követően vált Líbia tönkre tett országgá és fekete lyukká, amelyen keresztül délre terroristák és csempészett fegyverek, északra pedig illegális migránsok tömkelege árad”

— mondta az orosz tárcavezető.

Az orosz külügyi tárca szombati közlése szerint Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes az előző nap telefonon egyeztetett Haftárral, s a beszélgetésben újfent elismételte a Kreml álláspontját, miszerint Moszkva a líbiai konfliktus politikai rendezését támogatja. Haftár ugyanakkor Bogdanovnak „a terroristák” elleni küzdelemről beszélt a nyugati országrészben, így Tripoli térségében is.

Haszán Szalamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja szombaton közölte: a harcok ellenére a világszervezet  határozott számdéka, hogy  megtartsák az ENSZ égisze alatt április 14-16-án tervezett konferenciáta délnyugati fekvésű Gadámesz városában. A világszervezet nyugati országok támogatásával csaknem két éve fáradozik azon, hogy választásokat tartsanak Líbiában, és lezárulhasson a nyolc éve tartó konfliktus. A nemzetközileg elismert kormány és Haftár közötti kibékíthetetlen ellentétek miatt azonban ez mindeddig nem történt meg.

„Egy éven át fáradoztunk ezen a nemzeti konferencián, nem adjuk fel ilyen hamar a politikai erőfeszítéseinket”

— mondta Szalamé.

Líbiában Tripoli környékén és a fővárostól délre eső térségben is heves harcok dúlnak. Az ország nyugati részén fekvő Tripolit és környékét a nemzetközileg is elismert, úgynevezett nemzeti egységkormány irányítja, míg az ország keleti és déli vidékeit a tobruki parlamenthez hű Haftár uralja.