Románia elnöke határozott fellépést sürget az antiszemitizmus ellen

Klaus Iohannis az illetékes román hatóságok részéről erőteljes, hatékony eljárást vár a közelmúltbeli antiszemita incidensek felelőseivel szemben – olvasható a román elnöki hivatal pénteki közleményében.

A dokumentum szerint Iohannis aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben országszerte „antiszemita jellegű provokatív megnyilvánulásokról” érkeztek hírek, és az ilyen cselekedetek veszélyeztetik az állampolgárok biztonságát, az ország kulturális örökségét és értékeit.

Fotó: Federation of Jewish Communities of Romania

A múlt héten ismeretlen elkövetők vandál módon feldúlták a kelet-romániai Husi város zsidó temetőjét, ahol több, mint 70 sírkövet rongáltak meg. A Ziar hírportálon megjelenő riport úgy írta le a helyszínt, mint ahol „bombát robbantottak”, majd részletesen beszámolt a múlt hónapban a zsidó temetőben két órán keresztül puszító tűzzel kapcsolatos hatósági hanyagságról is.

„Az ehhez hasonló mélyen antiszemita természetű incidenseket nem fogadhatja el a demokratikus világ, és komoly hatással lehet a román demokráciára is,”

— nyilatkozta Auriel Vainer, a Romániai Zsidó Közössége Szövetségének elnöke.

A román rendőrség nyomozást indított a vandalizmussal kapcsolatban.