Köves Slomó szerint nincs bizonytalanság a Sorsok Háza körül

Fotó: MTI

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyilatkozott a Sorsok Házával kapcsolatban. Köves Slomó lapunknak reagált arra is, hogy mit jelenthet „az ország mocskolása”.

A miniszter válaszából sokan csak az Index rövid összefoglalójából idéztek néhány, kontextusából kiragadott részletet. A teljes szöveg itt olvasható:

A Sorsok Házával kapcsolatban elmúlt időszakban történt-e előrelépés, lehet-e már látni nagy vonalakban, hogy körülbelül mikor nyithat meg ez a múzeum?

Gulyás Gergely: A nyilvánosság előtt látható előrelépés nincsen. Többször elmondtuk, utoljára a miniszterelnök mondta el a Parlamentben, hogy van Magyarországon egy Holokauszt Múzeum, mi pedig azt szerettük volna, és ma is azt szeretnénk, hogy a holokauszt magyarországi gyermek áldozatainak is legyen emlékhelye.

Ha ezt nem lehet békében, és az ország mocskolása nélkül megvalósítani, akkor semmihez sem ragaszkodunk, továbbra sem ezt szeretnénk, de akkor fogjuk csak megnyitni a múzeumot, ha békességet lehet e körül teremteni.

Nekem nagyon lesújtó véleményem van az egyes szervezeteknek az ehhez való hozzáállásáról, de ez nem változtat azon, hogy a magyar kormány az ország egészéért visel felelősséget.

Éppen ezért, ha sokan itthon és a nagyvilágban azért küzdenek, hogy a holokauszt gyerekáldozatainak méltó körülmények között — és egyébként grandiózus módon emléket állító — múzeum ne nyílhasson meg, akkor akár ez a küzdelem eredményes is lehet. Azután nekik, saját magukkal kell, hogy elszámoljanak.

Én mégis alapvetően szeretnék optimista lenni, és az eddigi tapasztalatok ellenére a józan észben bízni.

Fotó: MTI

A Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban nyilatkozott a Neokohn-nak Köves Slomó, a Sorsok Háza projektet gondozó EMIH zsidó hitközség vezető rabbija.

Neokohn: Tud-e valamifajta elbizonytalanodásról a projekttel kapcsolatban?

Köves Slomó: Semmiféle elbizonytalanodásról nem tudok. Éppen ellenkezőleg: a magam részéről

a miniszterhez hasonlóan optimista vagyok, különös tekintettel arra hogy az utóbbi hónapokban magyar és külföldi szakértők közreműködésével sikerült egy új kiállitási koncepció első fázisát kidolgozni.

Ezt mind a kormány, mind pedig a nemzetközi szakmai szereplők egy része már megismerhette, és nyitottsággal fogadta. A következő hónapokban egyszerre fog folytatódni a koncepció elmélyítése, és egyre szélesebb körű megismertetése a szakmai, és laikus közvéleménnyel, valamint hazai zsidó szervezetek azon tagjaival, akik nyitottságot mutatnak az ügy iránt.

Neokohn: Mit érthetett a miniszter azon, hogy „ha ezt nem lehet békében és az ország mocskolása nélkül megvalósítani, akkor semmihez sem ragaszkodunk”?

Köves Slomó: Hogy pontosan mit értett ezen, azt tőle kellene megkérdezni. Én csak arra tudok gondolni, hogy a tavalyi év végén a Mazsihisz világi vezetője látogatást tett Izraelben, és Knesszet tagoknak

a valóságot elferdítő, sőt azzal ellentétes tájékoztatást adott a leendő múzeummal kapcsolatban, felelőtlenül, sok kárt okozva ezzel mindenekelőtt az áldozatok méltóságának.

Erről a szomorú tényről személyesen volt alkalmam meggyőződni.