Dél-Afrika minden kapcsolatát megszakítaná Izraellel

Dél-Afrika hivatalosan is elkezdte Izrael diplomáciai leminősítését.

„Pártunknak világos az álláspontja Izraellel kapcsolatban. Semmilyen kapcsolatunk nincs velük. Mihamarább szeretnénk azt, ha ezt a kormány is kinyilvánítaná.”

fogalmazott az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) pártjának képviselője, aki egyben az ország külkapcsolatokért felelős minisztere is egy johannesburgi eseményen.

Lindiwe Sisulu hozzátette: országa nagykövetét visszarendelték Izraelből, és nem kívánják mással pótolni. A Tel-Avivban maradt irodájuk ezentúl semmilyen politikai, kereskedelmi, fejlesztési feladatköröket nem fog ellátni.

Hatáskörük kizárólag alap konzuli feladatokra, útlevél kiadásra és egyéb szükségszerű munkakörre fog szűkülni. A miniszter szólt arról is, hogy terveik szerint előbb utóbb elérik azt a stádiumot is, hogy a zsidó államnak ne legyenek országukban sem kirendeltségi, sem diplomáciai munkatársaik.

Photo by Gallo Images / Thapelo Maphakela

A szokatlan lépésről határozottan, már-már büszkén nyilatkozó Sisulu álláspontja csak azoknak lehet váratlan, akik nem tudják, hogy

Dél-Afrikában évek óta erősödik a zsidóellenes érzület..

Tavaly a The Times of Israel arról cikkezett, hogy az országban dúló BDS-párti hangulat miatt egy ismert sportolónak nyilvánosan kellett bocsánatot kérni azért, mert Izrael mellett foglalt állást gázai forrongások miatt. Az afrikai országban főleg a gázai térségben kialakult folyamatos feszültség miatt romlott meg végérvényesen a kép Izraelről. Egyoldalú agressziónak ítélték a zsidó állam önvédelmi fellépéseit.

„Az ország vezető zsidó szervezete pedig arról szólt, hogy azzal fenyegették őket, hogy „eljön az ő idejük is, és az, ami várható ahhoz képest a holokauszt csupán piknik volt„.

Izrael még Dél-Afrikában állomásozó nagykövete a külügyminiszter szavaival kapcsolatban mindössze annyit mondott: „semmi kommentálni valóm nincs az ország politikai gyakorlatával kapcsolatban”.

Lindiwe Sisulut arról is kérdezték a rendezvényen, hogy miként engedhette a kormány, hogy Cape Town Egyetem továbbra is kapcsolatot tartson fenn Izraellel, a politikus azt mondta, hogy ennek megváltozása csupán idő kérdése, hiszen ahogy a kormánypárt, úgy a kormány maga is el fog jutni arra az álláspontra, hogy vállalhatatlan a nexus az ország közintézményei és az izraeli szervezetek között.

„Az, hogy közintézmények (például az állam által fenntartott Cape Town-i egyetem) még mindig kontaktusban lehetnek olyan országokkal, amelyekkel kapcsolatban pártunk a szakítás mellett döntött, pusztán azért lehetséges, mert lassúak voltunk eddig abban, hogy eljussunk oda, ahová szeretnénk.”

— tette hozzá a képviselő.